Odabrano Svijet

Većina Njemaca smatra da su Sjedinjene Države ništa manja pretnja svijetu od Rusije

U AMERIKU `UPRLO PRSTOM` 55 ODSTO ANKETIRANIH, A U RUSIJU – SAMO PROCENAT VIŠE
  • Američko-ruski egal među Njemcima utoliko je simptomatičniji ako se uzmu u obzir decenije rusofobske propagande koja se pojačala naročito  nakon poznaog govora Vladimira Putina u Minhenu u februaru 2007-me i državnog prevrata u Kijevu 2014-te u kojem je i Njemačka imala svoje `prste`. A da propagande da su SAD glavna opasnost i prijetnja ne samo da nema u Njemačkoj i na Zapadu u celini, nego ne dolazi ni iz Rusije
  • Rusije se najviše boje oni koji glasaju za koaliciju Merkelove (59 odsto), a Amerike članovi i simpatizeri Socijaldemokratske partije Njemačke (63 odsto) i Lijeve partije (82 odsto)

NEMCI počinju da iznenađuju sami sebe. A i da se čude samima sebi.

Najnovija velika anketa agencije Forse– pri čemu se od ispitivanih tražilo da imenuju zemlju koju smatraju najvećom opasnošću po današnji svet – pokazala je 56 odsto anketiranih takvom zemljom smatra Rusiju. Što i nije neko preterano iznenađenje s obzirom na ishod dva velika rata: Drugog svetskog i Hladnog, a i na decenije rusofobske propagande koja se pojačala naročito  nakon poznaog govora Vladimira Putina u Minhenu u februaru 2007-me i državnog prevrata u Kijevu 2014-te u kojem je i Nemačka imala svoje `prste`.

Šok je – mada suštinski ni to nije neko preveliko iznenađenje – činjenica da je čak 55 odsto anketiranih za glavnu pretnju ostatku sveta nazvalo Sjedinjene Američke Države.

A propagande da su SAD glavna opasnost i pretnja ne samo da nema u Nemačkoj  i Zapadu u celini, nego ne dolazi ni iz Rusije.

Treće mesto na nemačkoj listi „najvećih pretnji“ pripalo je Severnoj Koreji (24 odsto anketiranih uprlo je prstom u tu zemlju), četvrto Turskoj (24 odsto), peto Saudijskoj Arabiji (23 odsto9, a šesto Kini (16 odsto).

Indikativno je da Rusiju glavnom opasnošću po svet  pretežno smatraju najumlađi i najstariji Nemci. Među onima koji imaju 18 do 29 godina, takvih je 44 odsto, a među starijim od 60 godina – čak 60 odsto.

Amerikancima glavnom pretnjom svetu  smatraju sunarodnici Angele Merkel u uzrastu od 30 do 44 godine (63 odsto) i u grupi između 45 i 59 godina (58 odsto).

Rusije se najviše boje oni koji glasaju za koaliciju Merkelove (59 odsto), a Amerike članovi i simpatizeri Socijaldemokratske partije Nemačke (63 odsto) i Leve partije (82 odsto).

Nemački tabloid Bild povodom ove ankete objavio je da je „naprosto poražavajuće“ što Nemci faktički podjednako velikom opasnošću po svet smatraju SAD i Rusiju. Odnosno: više nego opasnom zemljom koja ugrožava planetu.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/vecina-nemaca-smatra-da-su-sjedinjene-drzave-nista-manja-pretnja-svetu-od-rusije

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar