Odabrano Svijet

Velike demonstracije u Skoplju protiv režima američkog vazala Zorana Zaeva

ZATRAŽENI PREVREMENI IZBORI U PROLJEĆE 2019. I DA ZEMLJU 100 DANA UOČI IZBORA VODI TEHNIČKA VLADA
  • Okupljenima se obratio lider VMRO-DMNE Hristijan MICKOSKI koji je citirao ove riječi i Goce Delčeva: „Svaka sloboda koja je poklonjena u suštini je novo ropstvo“. Pa dodao: „I svaka poklonjena vlast kratko traje. Ovima na vlasti srce već drhti. Iz cijele Makedonije, sa svih strana, stiže ista poruka: dosta je bilo!“
  • Upozorio da najveća makedonska partija neće podržati ustavne promjene radi promjene imena zemlje

OKO 60.000 Makedonaca protestovalo je sinoć protiv vladavine vazala američke ambasade Zorana Zaeva i „apokaliptičnih poteza“ njegove vlade i protiv promjene imena zemlje.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je da je protest „početak kraja“ režima Zaeva i zatražio da se prevremenii parlamentarni izbori održe u martu ili aprilu iduće godine, a da zemlju pred izbore vodi tehnička vlada.

„VMRO-DPMNE neće podržati promjenu Ustava da bi se ustanovila promjena ustavnog imena. Vrlo smo jasni oko toga“, rekao je Mickoski na skupu.

U nastavku je naglasio: „Ovo su istorijski trenuci za našu otadžbinu. Trenuci u kojima su potrebne snaga, odgovornost i odlučnost. Ovo je vrijeme treće generacije koja je učila od prve i rasla sa drugom. Ova generacija stoji uspravno pred izazovima sa kojima se suočava Makedonija. Hajde da pokažemo kolika je naša snaga. Hajde da pokažemo koliko volimo Makedoniju. Hajde da jasno i glasno kažemo da se čaša prepunila i da ovako više ne može i ne smije“.

Mickoski je citirao ove riječi i Goce Delčeva: „Svaka sloboda koja je poklonjena u suštini je novo ropstvo“. Pa dodao:

„I svaka poklonjena vlast kratko traje. Ovima na vlasti srce već drhti. Iz cijele Makedonije, sa svih strana, stiže ista poruka: dosta je bilo!“

Mickoski je precizirao da VMRO-DMNE traži da prevremeni parlamentarni izbori budu istovremeno sa redovnim predsjedničkim:

„Izbori su potrebni da narod kaže podržava li ovo što rade Zaev i SDSM. Tražimo da predsjednika izborne komisije predloži opozicija. Tražimo da zemlju 100 dana pred izbore vodi tehnička vlada, kao što je to bilo i uoči prethodnih izbora“.

Mickoski je ponovio da je njegova partija za ulazak Makedonije i u EU i u NATO, ali i upozorio:

„Promjene u zemlji moramo da izvedemo mi sami. Neće NATO smanjiti broj Zaevljevih hektara pod marihuanom. Zato ponavljam da VMRO-DPMNE meće podržati ustavne promjene radi promjene imena naše zemlje. Istorija će pokazati ko je bio u pravu. Ne plašimo se! Nema predaje! Mi idemo putem istine i putem otadžbine, a ko je na tom putu taj je – pobjednik“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar