Odabrano Svijet

Više nije jasno: boje li se SAD više Rusije i Kine ili – samih sebe

ESPER KREĆE NA EVROPSKU TURNEJU DA SAVEZNIKE PLAŠI „AGRESIJOM RUSIJE“
  • Bivši Trampov ministar odbrane – Džejms Matis kome izlazi iz štampe knjiga memoara „Pozivni broj za haos: Učiti kako se rukovodi“ – u svojoj novoj knjizi je napisao da „SAD ne mogu preživeti bez saveznika“
  • Matis je posebno upozorio da SAD mogu ući u period destabilizacije jer je demokratija „iskustvo koje se može preokrenuti u zemlji obeleženoj političkom bratoubilaštvom“: „Kao vojnika, ne zabrinjavaju me najviše naši strani protivnici, nego naša unutrašnja neprijateljstva“

VIŠE nije jasno ko je Sjedinjenim Državama važniji – saveznici ili Rusija u ulozi „večitog zlog agresora“.

A nije jasno ni: boje li se SAD više Rusije i Kine ili – samih sebe.

Šef Pentagona Mark Esper najavio je za narednu nedelju svoju turneju po Evropi za vreme koje ima nameru da sa saveznicima razgovara o „obuzdavanju Rusije“.

Na istu temu je dodao: „Sa nekim saveznicima ću razgovarati o poziciji SAD u Evropi i o produžavanju napora usmerenih na obuzdavanje agresije Rusije“.

Esper govori o „agresiji Rusije“ iako nje – nema, pa nema. A još je komandant oružanih snaga Norveške, Hokan Brin-Hansen, izrazio zabrinutost da bi se njegova zemlja – zbog američkog približavanja granicama Rusije – mogla naći u „zoni sukobe Rusije i NATO“.

Bivši Trampov ministar odbrane – Džejms Matis – u svojoj novoj knjizi je napisao da „SAD ne mogu preživeti bez saveznika“.

Matisova knjiga memoara će se pojaviti u prodaji 3. septembra pod naslovom „Pozivni broj za haos: Učiti kako se rukovodi“.

U odlomku koji je objavio „Volstrit džornal“, Matis upozorava na „unutrašnje podele“ u SAD gde posvađane strane liče na „neprijateljska plemena koja vrište jedno na drugo“.

„Često mi marinci kažemo: Kada krenete u bitku, povežite se sa svim svojim naoružanim prijateljima“, napisao je Matis koji je podneo ostavku u decembru 2018. zbog nepremostivih razlika sa šefom države, posebno oko Sirije.

„Lider mora pokazati stratešku finesu uz poštovanje država koje su u opasnim vremenima bile uz nas“, napisao je on.

„Zemlje koje imaju saveznike napreduju, a one koje ih nemaju umiru. Amerika sama ne može da zaštiti svoj narod i svoju privredu“, ukazao je Matis.

O svom rastanku sa Trampom napisao je: „Kada moja konkretna rešenja i strateški saveti, naročito u vezi s očuvanjem poverenja naših saveznika, više nisu uvažavani, bilo je vreme da podnesem ostavku“.

Matis posebno upozorava da SAD mogu ući u period destabilizacije jer je demokratija „iskustvo koje se može preokrenuti u zemlji obeleženoj političkom bratoubilaštvom“.

„Kao vojnika, ne zabrinjavaju me najviše naši strani protivnici, nego naša unutrašnja neprijateljstva“.

Šamar Trampu sročio je ovako: „Svi znamo da smo bolji od naše sadašnje politike“.

http://fakti.org/alter-america/vise-nije-jasno-boje-li-se-sad-vise-rusije-i-kine-ili-samih-sebe

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar