Одабрано Свијет

Зеленски на властиту инаугурацију дошао пешице и обећао „прекид рата у Донбасу“

ПОЗВАО УКРАЈИНЦЕ ИЗ СВЕТА ДА СЕ ВРАЋАЈУ У ЗЕМЉУ И – РАСПУСТИО ПАРЛАМЕНТ
  • У инаугурационом говору својим првим задатком назвао „прекид рата у Донбасу“:    „Нећу се бојати тешких одлука. Да би наступио мир – нећу се бојати губитка властите популарности, а буде ли потребно – без колебања ћу ради тога напустити и своју функцију“
  • Потом је рекао да ће радити на „враћању изгубљених територија“, заједно са онима који на њима живе. Одмах потом је на руском изговорио: „Они нама нису туђи. Они су наши. Они су Украјинци“

НОВОИЗАБРАНИ председник Украјине – глумац-комичар и телевизијски шоумен Владимир Зеленски (41) – положио је заклетву на свечаности у Врховној ради.

Зеленски, чији ће мандат трајати пет година, на свечану седницу парламента у Кијеву дошао је пешице, прошавши кроз парк препун његових присталица. Са једним је направио и селфи.

Око њега су била четворица телохранитеља.

У инаугурационом говору је својим првим задатком назвао „прекид рата у Донбасу“:

„Нећу се бојати тешких одлука. Да би наступио мир – нећу се бојати губитка властите популарности, а буде ли потребно – без колебања ћу ради тога напустити и своју функцију“.

Зеленский је у наставку додао да ће за њега „следећи изазов“ бити не само „враћање изгубљних територија него и људи који на њима живе“.

„Морамо се борити за њихову свест. Ми смо је изгубили. Власт протеклих година није учинила ништа да би се они осећали Украјинцима“.

Довде је Зеленски говорио на украјинском, а онда је на руском додао:

„Они нама нису туђи. Они су наши. Они су Украјинци“.

Зеленски је навео да у Украјини и свету живи 65 милиона који су макар пореклом из Украјине и поручио онима који сдада живе изван ње:

„Враћајте се. Сви сте нам веома потребни. Свима ћу са радошћу дати украјинско држављанство. Не доносите сувенире већ – искуство и менталне вредности. Скептици ће вероватно рећи да ово није реално. А можда наша национална идеја и јесте да се објединимо и урадимо немогуће. Упркос свему“.

Говорећи о украјинској армији, рекао је и ово: „Не треба да говоримо о НАТО-стандардима него да их стварамо. Уосталом, Европа није негде тамо – Европа ће бити у Украјини“.

Зеленски је – како се и очекивало – распустио парламент и одредио да се превремени избори одрже кроз два месеца.

Затражио је од посланика да до избора изгласају закон о незаконитом богаћењу.

http://fakti.org/globotpor/zelenski-na-vlastitu-inauguraciju-dosao-pesice-i-obecao-prekid-rata-u-donbasu

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар