Video

Evo kako su se Izetbegović i Čović politički `potukli` pred Tuskom u Skoplju

TUSK JE POKUŠAO DA ZAGLADI STVARI, REKAVŠI DA BI MOGAO DA BUDE `GOSPODIN KONSENUZ`
  • TV1: Skandalozno ponašanje tokom obraćanja medijima započeo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir IZETBEGOVIĆ. Naravno – gorućom pričom proteklih dana o izgradnji Pelješkog mosta: „Zamolio sam Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Ono koje će zadovoljiti i hrvatske interese, ali i bosanska prava po UNKLUS-u, ništa ni više ni manje od toga“
  • Dragan ČOVIĆ je nastavio skandal. Naravno, dajući punu podršku Hrvatskoj. To je, kaže pitanje susjeda, a ne BiH, te da je to jasan stav u svim institucijama BiH, kao i da je izgradnja interes juga BiH: „Nadam se da ćemo se mi vrlo brzo razumjeti u BiH, da se o ovako osjetljivim stvarima sa našim susjedima prvo dogovorimo u institucijama BiH, pa da onda izlazimo u javnost, sa pojedinačnim stajalištima, privatnim i stranačkim kao takvim. Isprika što smo malo vas zamorili time“

SITUACIJA u kojoj se nalazi BiH definitivno više nikoga ne treba da iznenađuje ili čudi. Takva je jer je vode političari sposobni samo za skandale, pa i pred najvišim zvaničnicima EU, prenosi TV1.

Tako je bilo i na obraćanju javnosti nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom (u Skoplju).

U središtu skandaloznog ponašanja dugogodišnji partneri – Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Zasjenili su i posjetu i njen značaj.

Skandalozno ponašanje tokom obraćanja medijima započeo je predsjedavajući. Naravno – gorućom pričom proteklih dana o izgradnji Pelješkog mosta.

„Zamolio sam Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Ono koje će zadovoljiti i hrvatske interese, ali i bosanska prava po UNKLUS-u, ništa ni više ni manje od toga“, kazao je Izetbegović.

Kada je došao na red, Čović je nastavio skandal. Naravno, dajući punu podršku Hrvatskoj. To je, kaže pitanje susjeda, a ne BiH, te da je to jasan stav u svim institucijama BiH, kao i da je izgradnja interes juga BiH.

„Nadam se da ćemo se mi vrlo brzo razumjeti u BiH, da se o ovako osjetljivim stvarima sa našim susjedima prvo dogovorimo u institucijama BiH, pa da onda izlazimo u javnost, sa pojedinačnim stajalištima, privatnim i stranačkim kao takvim. Isprika što smo malo vas zamorili time“, rekao je Čović.

Pojasnio je Čović i da su razlike plod izborne kampanje.

Jasna je to poruka – dugogodišnji partneri se ovako i ponašaju samo zbog ličnih i stranačkih interesa. A kada je došao red na Tuska da govori, skandal je kulminirao.

Bespotrebno uvaljuješ čovjeka. (…) Da ga ispratim dok govori…

„Dobra ideja, to bi mi mogao biti novi nadimak. `Gospodin konsenzus`. Sviđa mi se“, odgovorio je Tusk.

Očito zbunjenom zvaničniku EU nije bilo najjasnije šta se događa između Čovića i Izetbegovića.

Tako su partneri još jednom obrukali državu upravo pred predstavnikom Unije kojoj navodno obojica teže povesti narode i građane. No, Izetbegoviću ni to nije bilo dovoljno pa je za stanje u državi optužio medije.

„Ponekada idu loše poruke iz BiH. Ponekada se čini da krize u ovoj zemlji ne prestaju. Ustvari, stanje odnosa u BiH je puno bolje od onoga što je percepcija i što je slika koju šalju mediji iz nje“, rekao je Izetbegović.

Tako su Čović i Izetbegović posjetu i cilj bacili u sjenu. Tusk je došao da pripremi samit zemalja regije i EU.

„Mi iz BiH treba da ohrabrimo prijatelje iz EU, treba da im damo argumenta, a to znači da moramo sa više optimizma, manje sukoba i više kompromisa zajednički nastupiti“, dodao je Mladen Ivanić.

Nakon što je došao sebi od šoka, Tusk je poručio da samit u Sofiji treba biti prilika da se potvrdi evropska perspektiva država regije.

„EU je najpouzdaniji partner Zapadnom Balkanu. Želimo regiju i EU povezati konkretnim projektima. Moramo sarađivati i kako bi se odbranili od sigurnosnih izazova. EU je spremna nastaviti ispunjavati obećanja“, poručio je Tusk.

Napomenuo je Tusk i ono što brine EU.

„Brine nas reforma Izbornog zakona. EU želi da se trenutni zastoj riješi“, rekao je.

BiH je nakon sastanka članova Predsjedništva s Tuskom potpisala i dva ugovora za izgradnju dionica Koridora 5C sa Evropskom investicijskom bankom, vrijedna 150 miliona eura. Radi se o kreditima za izgradnju dionica Mostar jug i Zenica sjever.

Naravno, nakon skandala, nije bilo prilike da novinari postave pitanja.

(TV1)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar