Вијести Свијет

Баскијци живим ланцем од 202 километра траже право на гласање о независности

ПРОТЕГАО СЕ ОД САН СЕБАСТИЈАНА ДО ВИТОРИЈЕ- БАСКИЈА ИМА АУТОНОМИЈУ УНУТАР ШПАНИЈЕ

ДЕСЕТИНЕ хиљада људи у Баскији формирале су данас, ухвативши се за руке, симболични „живи ланац“ у дужини од око 202 километра, а тиме траже право на одржавање гласања о независности тог шпанског региона.

Иако већина становништва Баскије – која већ ужива висок степен самоопредјељења и, као и шпанска покрајина Каталонија, има сопствени језик и културу – не подржава независност, многи сматрају да би тамошњем становништву требало дати право на гласање.

Протест у облику „живог ланца“ организовала је баскијска група „Гуре Еску Даго“ (у преводу „У нашим рукама“), а протегао се од Доностије, града који је познат и као Сан Себастијан, до баскијског парламента у Виторији (на баскијском Гастеиз), преноси Ројтерс.

Шпанска влада, уз подршку Уставног суда, остаје при ставу да је било какво гласање о регионалној независности незаконито.

Према шпанском уставу, писаном 1978. године по окончању режима Франсиска Франка, земља је недјељива, а прошлогодишњи покушај Каталоније да одржи референдум о отцјепљењу наишао је на оштре правне противмјере.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар