Вијести Свијет

Берлин тврди: Тровање Наваљног су потврдиле и лабораторије из Француске и Шведске

ВЛАДА МЕРКЕЛОВЕ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ВЕРЗИЈЕ ДА СЕ РАДИ О АГЕНСУ ИЗ ПОРОДИЦЕ „НОВИЧОК“

Штефан Зајберт

  • Русија указује да лекари у Омску, где је Наваљни примљен на лијечење, нису нашли трагове отрова у његовим био-узорцима и траже од њемачких власти да им доставе свеналазе и узете узорке – ради упоређивања

ЊЕМАЧКА влада је саопштила да су три независне специјалистичке лабораторије у Француској и Шведској потврдиле да је руски опозициони лидер Алексеј Наваљни отрован нервним агенсом из групе „Новичок“.

Њемачка војна лабораторија из Минхена претходно је потврдила постојање те супстанце у узорцима узетих од Наваљног.

Портпарол њемачке владе Штефан Зајберт рекао је данас да је Организација за забрану хемијског оружја такође добила узорке узете од Наваљног и да предузима кораке да их тестира у својим референтним лабораторијама.

Берлин тражи од Русије да испита тај случај. Зајберт је и данас поновио захтјев Њемачке да Русија да објашњење за то што се десило опозиционару.

Кремљ је демантовао било какву званичну умијешаност у тај случај, оптужујући Запад да покушава да оцрни Москву. Кремљ оптужује Њемачку да одуговлачи да сарађује поводом руских захтјева да им помогне у истрази и да одбија да им пошаље узорке налаза о тровању из њемачких лабораторија.

Наваљни је држан у индукованој коми више од недељу дана и лијечен противотровом пре него што су болнички званичници пре недељу дана рекли да му се стање довољно побољшало да могу да га изведу из коме. Он се наводно већ сјећа свега што је претходило коми.

Не зна се када ће берлинска болница Шарите гдје се лијече издати нови извјештај о његовом стању.

Русија указује да љекари у Омску, где је Наваљни примљен на лијечење, нису нашли трагове отрова у његовим био-узорцима и траже од Њемачких власти да им доставе све њихове налазе и узете узорке ради упоређивања.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар