Вијести Свијет

Борел: Не знам колико ће земљама западног Балкана требати времена да уђу у ЕУ

СМАТРА ДА НЕ БИ БИЛО ЕТИЧНО ДА СЕ ЗЕМЉАМА БИВШЕ СФРЈ КАЖЕ ДА СУ БЕЗ ЕУ-ПЕРСПЕКТИВЕ
  • Најавио да ће посјетити Приштину када се формира нова влада, као и Београд и поновио да чињеница да Шпанија није признала „Косово“ неће утицати на његов рад

ВИСОКИ представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел изјавио је да би све земље западног Балкана требало да имају европску перспективу, али да не зна колико ће времена требати за то.

Борел је у интервјуу за Ел Паис оцијенио да би Европска унија требало да прилагоди своје методе, како би биле ефикасније, а мање реторичке, и да не допуштају губљење времена.

„Промјена метода не значи промјену крајњег циља, који остаје исти“, рекао је Борел.

Како је објаснио, мора се у обзир узети чињеница да је досадашња метода показала да није довољно ефикасна, због чега разумије да неки желе да је преиспитају.

„Лично ћу радити заједно с комесаром за проширење како бих дао одговор на то. Тада државе чланице морају да донесу одлуку о томе. Али не чини се етички могуће рећи земљама бивше Југославије да су изгубиле перспективу Европе“, рекао је Борел.

Борел је најавио и да ће посјетити Приштину када се формира нова влада, као и Београд и поновио да чињеница да Шпанија није признала Косово неће утицати на његов рад.

„Више нисам министар спољних послова Шпаније“, рекао је Борел.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар