Vijesti Svijet

Borel: Ne znam koliko će zemljama zapadnog Balkana trebati vremena da uđu u EU

SMATRA DA NE BI BILO ETIČNO DA SE ZEMLJAMA BIVŠE SFRJ KAŽE DA SU BEZ EU-PERSPEKTIVE
  • Najavio da će posjetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala „Kosovo“ neće uticati na njegov rad

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će vremena trebati za to.

Borel je u intervjuu za El Pais ocijenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

„Promjena metoda ne znači promjenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti“, rekao je Borel.

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razumije da neki žele da je preispitaju.

„Lično ću raditi zajedno s komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope“, rekao je Borel.

Borel je najavio i da će posjetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

„Više nisam ministar spoljnih poslova Španije“, rekao je Borel.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar