Вијести Свијет

Бошњачко вијеће у Црној Гори: Не тражимо искључивање Његоша и Киша из школа

ТВРДИ ДА НИЈЕ ПОТПИСАЛО ДОКУМЕНТ КОЈИМ СЕ ТО ТРАЖИ И ПОМЕНУЛО „ДРУГИ КОНТИНЕНТ“

БОШЊАЧКО вијеће у Црној Гори одбацило је, како је навело, инсинуације у вези са „мистериозним“ апелом искључивања из наставних програма дjела Петра Другог Петровића Његоша и Данила Киша.

У Вијећу сматрају да се ради о „сензационалистичкој подметачини“ којом се покушава испровоцирати национална и вjерска нетрпељивост у Црној Гори, пренијела је РТЦГ.

„Бошњачко вијеће није потписало никакав документ којим се тражи забрана поменутих аутора. Апел који је удружење грађана са другог континента упутило нашим властима не сматрамо вриједним пажње, макар не на начин на који су медијски успели да узнемире јавност Црне Горе и шире“, навели су у саопштењу.

Црногорски медији данас су пренијели да је више бошњачких организација упутило апел министарствима просвјете и културе Црне Горе да „у складу са својим законским овластима и дужностима“, покрену поступке забране и уклањања из школских програма двије књиге – „Горски вијенац“ Петра Првог Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша.

То траже, како је навео црногорски портал ЦДМ, Бошњачка академија наука и умјетности (БАНУ), Бошњачко национално вијеће у Црној Гори, Бошњачко национално вијеће у Србији, Бошњачка културна заједница и група других бошњачких организација, а исти захтјев је послат и министарствима у Србији, БиХ, Македонији, Хрватској и Словенији.

Они криве Његоша, једног од највећих српских и црногорских писаца, као и Киша, да су својим дјелима, односно „мржњом према исламу и муслиманима“, створили извор мржње и сукоба између народа који живе на територији бивше СФРЈ.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар