Вијести

Братунац: Пошта 3.267 Срба Средњег Подриња побијених и погинулих у посљедњем рату у БиХ

ПРИКАЗАН И ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „СУЗЕ АНЂЕЛА“ О НА СВИРЕП НАЧИН УБИЈЕНОМ ДЕЧАКУ
  • Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Александар Вулин, делегација Владе РС на челу са Жељком Цвијановић и делегација Народне скупштине Српске. Цвијеће су положили и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација Срба у институцијама на нивоу БиХ, делегација Трећег пјешадијског (Република Српска пука) Оружаних снага БиХ и делегације више удружења
  • На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигле, пљачкајући и палећи српску имовину. Тако су наставиле реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер су уништавали и српска гробља и богомоље

ЗВАНИЧНИЦИ Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено- отаџбинског рата положили су данас вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу и одали пошту настрадалим Србима у Средњем Подрињу.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Александар Вулин, делегација Владе Републике Српске на челу са предсједником Жељком Цвијановић и делегација Народне скупштине Српске.

Цвијеће су положили и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација Срба у институцијама на нивоу БиХ, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска пука/ Оружаних снага БиХ, делегације удружења – борачке организације, породица несталих, заробљених и погинулих, ветерана, логораша Републике Српске, те делегације општина из регије Бирач и борачких организација из ове регије.

Прије полагања цвијећа служен је парастос за 3.267 српских цивила и бораца из Средњег Подриња који су погинули у посљедњем рату у БиХ.

Након одавања почасти страдалима и парастоса на братуначком гробљу, програм обиљежавања српског страдања наставља се обраћањем звачиника у братуначком Дому културе, а потом приказивањем документарног филма „Сузе анђела“, који говори о убиству 12-годишњег српског дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, кога је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигле, пљачкајући и палећи српску имовину.

Тако су наставиле реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Срна

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар