Vijesti Svijet

Britanske diplomate kroz nekoliko dana počinju da napuštaju institucije EU

DOMINIK RAB ĆE KRAJEM AVGUSTA IPAK PRISUSTVOVATI SKUPU ŠEFOVA DIPLOMATIJA EU

BRITANSKE  diplomate povući će se iz struktura administracije EU u Briselu u roku od nekoliko dana, što je dio plana koji je izradila kancelarija premijera Borisa Džonsona, piše britanski dnevnik The Guardian.

Prema pisanju lista, u nastojanju da ojača poruku da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, diplomate će prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu.

Britanski zvaničnici ističu da je ovaj potez Londona u skladu sa prvim saopštenjem Borisa Džonsona datom u parlamentu kada je rekao da će „skinuti okove“ EU sa britanske diplomatije.

Kritičari poteza smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU što bi moglo naškoditi nacionalnim interesima.

List podsjeća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će biti govora o pitanjima bezbjednosti, panevropskom odgovoru o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, inostranim problemima i zaštiti interesa potrošača.

Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. oktobra.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem avgusta u Helsinkiju.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar