Вијести РС и матица

Дачић: Биће изненађење ако делегацији Београда у Бриселу представе „споразум“

„НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ВРШЕ ПРИТИСАК НА САД ДА СЕ МАРГИНАЛИЗУЈУ У ДИЈАЛОГУ“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да би било изненеђење да делегацији Београда у Бриселу буде представљен документ којим се, према писању београдских медија, подразумева признавање Косова од стране Србије, и оценио да не постоји заједничко дјеловање САД и Европске уније (ЕУ) када је ријеч о дијалогу.

„Сада у овој фази дијалога би представљало изнеднађење… али ништа није немогуће“, рекао је Дачић за РТС.

На питање да ли САД и ЕУ договарају потезе везано за дијалог, Дачић је рекао да не би могао да каже да постоје координација и заједничко дјеловање.

„Напротив, мислим да постоје велики притисци из ЕУ, из великих земаља као што су Немачка и Француска, да се САД маргинализују у дијалогу Београда и Приштине“, рекао је министар.

Вечерње новости су објавиле, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција у седишту ЕУ бити уручен нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признање Косова од Србије.

Међутим, како додаје РТС, портпаролка ЕУ Набила Масрали је за приштинску Газету експрес рекла да је ЕУ ставила до знања да Београд и Приштина неће склапати засебне или дјелимичне споразуме, већ да ће то бити свеобухватни споразум који ће бити потписан након договора о свим темама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар