Вијести РС и матица

Дачић: Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија брани и Повељу УН и мир у свету

ГОВОРИО НА САМИТУ О МИРУ ОРГАНИЗОВАНОМ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РОЂЕЊА МЕНДЕЛЕ
  • „Придајемо посебан значај деловању мисије УН-а на Косову и Метохији и истичемо да је статусно неутрално присуство УНМИК-а у несмањеном обиму од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде у правцу трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је на скупу у УН да је национални приоритет Србије постизање политичког рјешења за питање Косова и Метохије, као и да Србија придаје посебан значај дјеловању мисије УН на Косову.

У обраћању на Самиту о миру одржаном синоћ у сједишту УН у Њујорку у част годишњице рођења Нелсона Менделе, уочи почетка 73. засједања Генералне скупштине, Дачић је указао да Србија сматра да је одржавање мира заједничка одговорност која захтјева непрекидан ангажман и посвећеност као и стално јачање свих потребних капацитета УН, пренело је Министарство спољних послова.

„Придајемо посебан значај деловању мисије УН-а на Косову и Метохији и истичемо да је статусно неутрално присуство УНМИК-а у несмањеном обиму од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде у правцу трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије“, рекао је Дачић који је у саставу делегације Србије на заседању Генералне скупштине УН.

Дачић је рекао да је национални приоритет Србије постизање политичког рјешења за питање Косова.

„Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија брани међународно право, Повељу УН-а, очување међународног мира и безбедности, али и свој национални и историјски идентитет“, рекао је Дачић.

Он је додао да је Србија искрено посвећена миру и дијалогу који се, уз посредовање Европске Уније, води између Београда и Приштине, као и имплементацији постигнутих договора.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар