Вијести РС и матица

Дачић: Пројекат Приштине доживио потпуни пораз – ништа без компромиса

У БЕОГРАДУ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „СРБИЈА СЕ ЧУВА ДИПЛОМАТИЈОМ“

ПОСЛИЈЕ 11 година од једнострано проглашене независности Косова, јасно је да је пројекат Приштине доживио потпуни пораз, јер без договора са Београдом нема рјешења тог питања и то је највећи допринос српске политике који смо дали у протеклом периоду, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је истакао да не зна шта Приштина данас слави и упитао шта су они урадили за 11 година.

„Јесу ли постали чланови УН, ОЕБС-а и других међународних организација, Савета Европе, Унеска, Интерпола? Колико им времена треба за тако нешто? Тај пројекат је осуђен на неуспех, зато је решење само у дијалог“, нагласио је Дачић.

Он је, на промоцији 13 држава које су повукле признање Косова „Србија се чува дипломатијом“, указао да је важно што је тема Косова и Метохије враћена на дневни ред важних светских форума и да је данас ситуација таква да се без компромиса не може доћи до трајног рјешења.

„Велика заслуга припада и земљама које су повукле признање, јер много је теже разговарати са земљама које су већ донеле одлуку о признању“, рекао је Дачић.

Подсјетио је да су за вријеме власти „која сада протестује“, Бориса Тадића и Вука Јеремића, 84 земље признале Косово, а да је, од када је он министар спољних послова, девет земаља признало, а 13 повукло признање.

„Али, то није довољно и ми ћемо са политиком повлачења признања наставити“, поручио је Дачић, који је и председник СПС.

На изложби „Србија се чува дипломатијом“, коју је организовала СПС, су фотографије земаља које су повукле признање Косова, са најважнијим информацијама.

Земље које су повукле признање су Сао Томе и Принципе, Суринам, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Унија Комора, Соломонска острва, Република Палау и Мадагаскар

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар