Вијести Скупштина РС

Ђокић: Српска ће до 2035. у енергетику инвестирати девет милијарди КМ

НАРОДНА СКУПШТИНА ПРИХВАТИЛА ЛИМИТИРАЊЕ ПОДСТИЦАЈА ЗА ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ

МИНИСТАР енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Стратегијом развоја енергетике до 2035. године предвиђено да у ову област у Српској буде инвестирано 11,5 милијарди КМ, наводећи да су до сада уложене око двије милијарде КМ.

Ђокић је, у завршној ријечи у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјенама закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији, истакао да је енергетика најважнији развојни приоритет у Српској, уз изградњу саобраћајне инфраструктуре, прије свега ауто-путева.

Он је рекао да се овим приједлогом закона за 100 мегавата смањује планирани обим подстицаја производње електричне енергије из вјетра.

Током скупштинске расправе, посланик СП-а Максим Скоко рекао је да Клуб посланика ове партије подржава доношење овог приједлога закона јер енергетика представља замајац привредног развоја Републике Српске и могућност за отварање великог броја радних мјеста.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић рекао је да Република Српска нема документ о управљању својим природним богатствима, ријекама и шумама.

Станивуковић је рекао да му није јасно зашто је неко раније донио законе о подстицању вјетроелектрана у Републици Српској када се овим приједлогом закона то ограничава.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да додјела концесија за производњу електричне енергије треба да буде транспарентнија.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији, којим се ограничава раст накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар