Вијести Свијет

Ђукановићева армија набавља и дронове који ће моћи да лете бар 25 минута

РАСПИСАЛИ ТОБОЖЕ ТЕНДЕР, А ФАЛИ САМО СЛИКА ОНОГА ОД КОГА ЋЕ СВЕ ДА КУПЕ
  • Јединицима ће бити набављени и бинокуларни уређаји за осматрање ноћу као и 28 комада двогледа који могу да увећавају најмање 16 пута, а набавиће и четири термовизијска нишана са способношћу људске детекције на 1.500 метара, људског препознавања на 600 м и људске идентификације на 360 метара

МИНИСТАРСТВО одбране Црне Горе набавиће за потребе декларисаних јединица црногорске војске оптоелектронске уређаје, који између осталог укључују беспилотне летјелице, укупне вриједности 322.000 евра, наводи се у тендерској документацији Министарства обране.

Оптоелектронички уређаји су средства за ноћно мотрење и гађање која претварају слику из невидљивог инфрацрвеног подручја у подручје видљиво људском оку, пише Побједа.

У објављеном документу наводи се да су декларисаним јединицима потребна четири термовизијска комплета „first responder areal kit“ који укључујu жиростабилизовану камеру и беспилотну летјелицу која може да лети не мање од 25 минута.

Захтјев министарства је и да резолуција слике термалне камере не буде мања од 640×512 пиксела, као и да комплет посједује најмање два контролна уређаја са екраном за праћење и документовање уочене ситуације на терену, преноси РТЦГ.

Осим дронова, министарство планира да опреми војску са два термална мултифункционална уређаја за лоцирање циља, који могу да увећавају слику најмање шест пута и имају резолуцију слике не слабију од 1280×1024 пиксела у моду слабе видљивости.

Уређаји морају да имају интегрисан GPS пријемник способан да размењује податке са комерцијалним GPS системима.

Декларисаним јединицима потребни су и бинокуларни уређаји за осматрање ноћу као и 28 комада двогледа који могу да увећавају најмање 16 пута, а набавиће и четири термовизијска нишана са способношћу људске детекције на 1.500 метара, људског препознавања на 600 м и људске идентификације на 360 метара.

Опрема за декларисане снаге, коштаће министарство 472.680 евра, а укључиваће, осим уређаја за осматрање, приборa за пjешадијско наоружање, опрему за Контролни центар здружених напада, ронилачку опрему и сет за спасиоце.

Према раније објављеној Стратегији одбране, Министарство планира да опреми и обучи 50 одсто декларисаних, копнених снага ВЦГ за учешће и до 10 одсто копнених снага за одрживо ангажовање у НАТО операцијама подршке миру и операцијама одговора на кризе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар