Vijesti Predsjednik RS

Dodik: U Hrvatskoj mora prestati prikrivena podrška poraženoj zločinačkoj politici

POTPUNO PODRŽAVAMO SRBIJU POVODOM IZLOŽBE „JASENOVAC – PRAVO NA NEZABORAV“
  • „Pijetet nije provokacija, kako to tvrde hrvatski zvaničnici. Svi mi pojedinačno, ali i kao društvo, moramo uvažavati sve nevine žrtve koje su stradale u bilo kom dijelu svijeta, a posebno one nama najbliže”

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da negiranje razmjera stradanja u Jasenovcu od zvaničnih organa Hrvatske u zlonamjernim i ekstremističkim krugovima može biti protumačeno kao odobravanje zločina, zbog čega je za cijeli region izuzetno važno to što je Srbija odlučila da na ovakav način dodatno upozna svijet o zločinu nad Srbima, Jevrejima i Romima na tom području.

„Kao predsjednik Republike Srpske i kao Srbin, želim da zahvalim Srbiji što je to učinila, a Srpska će sa svoje strane da učini sve da pomogne da se istina o Jasenovcu i stradanju našeg naroda čuje što dalje i što bolje, ma koliko to nekome smetalo“, istakao je Dodik.

On je poručio da u potpunosti podržava Srbiju i njene stavove kada je riječ o izložbi „Jasenovac – pravo na nezaborav“, koja je postavljena u sjedištu UN u Njujorku, navodeći da mu, s druge strane, nisu jasna reagovanja zvaničnika Hrvatske.

„Pijetet nije provokacija, kako to tvrde hrvatski zvaničnici. Svi mi pojedinačno, ali i kao društvo, moramo uvažavati sve nevine žrtve koje su stradale u bilo kom dijelu svijeta, a posebno one nama najbliže“, rekao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je zaključio da je, zbog budućnosti svih u regionu i generacija koje dolaze, krajnje vrijeme da se prestane sa prikrivenom podrškom zločinačkoj politici koja je poražena u Drugom svjetskom ratu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je prošle sedmice izložbu o Jasenovcu u sjedištu UN u Njujorku, koju je zvanični Zagreb svim diplomatskim sredstvima pokušao da spriječi, a potom je optužio Srbiju da ovom izložbom „manipuliše i plasira lažne podatke” i da stradanje u tom logoru „koristi u propagandne svrhe”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava „duboko nezadovoljstvo“ zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije u sjedištu UN u Njujorku prilikom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na nezaborav“.

U noti se tvrdi da su „izjave ministra Dačića u UN pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe“.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar