Вијести

Драгичевић је бјежећи од НН-иизвршилаца пао низ стрму обалу Црквене или су га они гурнули

ОГЛАСИО СЕ ГЛАВНИ БАЊАЛУЧКИ ОКРУЖНИ ТУЖИЛАЦ ЖЕЉКО ЛЕПИР
  • „Давид Драгичевић није отет, заробљен и злостављан. Није претучен шипкама, палицама, од стране веће скупине људи, како такође тврде оштећени и дио јавности. На његовом тијелу су пронађене само лаке тјелесне повреде, без било каквих ломова“
  • „У тијелу Давида Драгичевића пронађен је алкохол у количини од 1,58 промила, према налазу КТЦ Бањалука, а према налазу ВМА из Београда 1,30 промила у крви, а 2,59 промила у урину“
  • „Утврђено је постојање сумње да је 18. марта око четири сата, у Бањалуци, у Улици Велибора Јањетовића Јање, у близини обале ријеке Црквене, дошло до вербалног и физичког сукоба између оштећеног и осумњичених ( два или три за сада непозната извршиоца) којом приликом је оштећени Драгичевић Давид плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу ријеке Црквене, висине око 4,5 метра, у набујалу Црквену или су га извршиоци са исте обале гурнули у ријеку“
  • „Тужилаштво ради под великим притиском. У јавности се од стране појединих медија и група појединих грађана, износе неистине у вези са овим догађајем, са циљем да се криминализују државне институције и то првенствено Тужилаштво и МУП РС, те да одређене групације тиме желе да постигну свој политички рејтинг пред изборе“

ДАВИД Драгичевић (21) није отет, заробљен и злостављан. За ово не постоји нити једна индиција, основ сумње нити доказ, саопштио је Желимир Лепир, главни бањалучки окружни јавни тужилац.

По ријечима Лепира, то је са сигурношћу утврђено у досадашњем поступку прикупљања доказа.

„Овакав закључак темељи се на налазу вјештака медицинске струке, из којег не произилази постојање било каквих повреда које би указивале на отмицу, везивање, силовање оштећеног и слично. Ово чињенично стање супротно је тврдњама оштећеног оца и дијела јавности која стално потенцира да је лице отето и држано у заробљеништву, а онда ликвидирано“, наводи Лепир.

НАРЕДБА: Главни бањалучки тужилац додаје да, након запримања извјештаја о смрти Давида Драгичевића од стране МУП-а РС 29. марта и прегледа тог извјештаја, „Тужилаштво није могло донијети наредбу о неспровођењу истраге, као ни наредбу о провођењу истраге за убиство, јер из материјала и прикупљених доказа нису имали доказа за основ сумње да је почињено убиство“.

„Утврдили смо да треба проводити додатне истражне радње, да би могли донијети одговарајућу тужилачку одлуку“, навео је Лепир.

Из тих разлога, како он даље наводи, поступајући тужилац са овлаштеним службеним лицима МУП-а Републике Српске проводио је појединачне истражне радње како би се утврдиле све чињенице и донијела одговарајућа тужилачка одлука.

УЗНЕМИРЕЊЕ: „Због великог узнемирења јавности поред поступајућег тужиоца, који ради на овом предмету, одредио сам још једног тужиоца, а главни републички тужилац Републике Српске, одредио је и два републичка тужиоца који у складу са Законом о тужилаштвима РС, надзиру и помажу у раду овим тужиоцима. У раду на овом предмету укључен сам лично и ја, као главни тужилац али и мој први замјеник“, навео је Лепир у писаном саопштењу достављеном „Независним“.

Како је додао, сви докази који су прикупљени од стране Министарства унутрашњих послова Републике Српске и који су достављени уз извјештај су законити и прибављени су у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Републике Српске. Према томе, додао је, рад на овом предмету одвија се тимски.

„До сада су спроведене бројне истражне радње: саслушања свједока, полиграфисања, провјеравање алибија, реконструкције, вјештачења итд“, навео је Лепир.

ОДЛУКА: Како је додао, након пристизања налаза вјештака медицинске струке из Загреба о повредама и начину повређивања Давида Драгичевића, тужилаштво је дошло у позицију да донесе тужилачку одлуку.

У досадашњем поступку прикупљања доказа, како је нагласио, са сигурношћу је утврђено да Давид Драгичевић, није отет, заробљен и злостављан.

„Давид Драгичевић није претучен шипкама, палицама, од стране веће скупине људи, како такође тврде оштећени и дио јавности. Ово становиште потврђује логички и чињеница да су на тијелу пронађене само лаке тјелесне повреде, без било каквих ломова“, рекао је Лепир.

Тврди да је у тијелу Давида Драгичевића пронађено присуство алкохола у количини од 1,58 промила, према налазу КТЦ Бањалука, а према налазу ВМА из Београда 1,30 промила у крви, а 2,59 промила у урину.

„На темељу налаза вјештака медицинске струке (Каран Жељке, Милосављевић Ивице, као и тима вјештака из Загреба), утврђено је, да је до утопљења дошло управо 18. марта, и да је леш провео у води до 24. марта, када је пронађен у ријеци Црквена“, каже Лепир.

БЕЗ ДРОГЕ: „На основу извјештаја о резултатима токсиколошко-хемијске анализе извршене од стране Одјељења за токсиколошку хемију, Центра за контролу тровања ВМА у Београду, утврђено је да у крви и урину оштећеног Давида Драгичевића није доказано присуство опојних дрога (у извјештају су детаљно побројани опијати на које су тестирани крв и урин оштећеног)“, истиче Лепир.

Навео је да је Давид Драгичевић задобио лаке тјелесне повреде, које су верификоване на предњој страни тијела а ни једне повреде нема на леђима.

„Према мишљењу вјештака медицинске струке, исте су могле настати управо падом тијела низ терен који је поплочан каменом, а то је управо лијева страна корита ријеке Црквена. Љекари дозвољавају могућност да су повреде на уснама, крвни подлив десне шаке и поткољенице могли настати од удараца“, навео је Лепир.

Додао је да су љекари искључили могућност да је тијело Давида Драгичевића пало са моста директно у воду без контакта са препрекама, већ управо падом и клизањем низ стрмину (камени дио обале).

„Смрт Давида Драгичевића наступила је утапањем у води (рјечица Црквена). Са великим степеном вјероватноће утврдили смо путању кретања Давида Драгичевића, у току ноћи из града ка мјесту гдје се догодио критични догађај“, истакао је главни бањалучки окружни јавни тужилац.

ВЈЕРОВАТНОЋА: Додао је да су провођењем додатних истражних радњи дошли до сумње (најнижи степен вјероватноће) да је до утопљења и доспијећа Давида Драгичевића у рјечицу дошло на начин како је дефинисан у наредби о спровођењу истраге због убиства.

„Наиме, на основу резултата до сада проведених истражних радњи утврђено је постојање сумње да је 18. марта око четири сата, у Бањалуци, у Улици Велибора Јањетовића Јање, у близини обале ријеке Црквене, дошло до вербалног и физичког сукоба између оштећеног и осумњичених ( два или три за сада непозната извршиоца) којом приликом је оштећени Драгичевић Давид плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу ријеке Црквене, висине око 4,5 метра, у набујалу ријеку Црквену или су га извршиоци са исте обале гурнули у ријеку Црквену“, каже Лепир.

Додао је да је потом, у кратком временском периоду након доспијећа у воду, код Давида Драгичевића наступила смрт усљед утопљења у води, а леш је 24. марта пронађен у ријеци Црквена у непосредној близини ушћа у ријеку Врбас.

ПРИЈЕТЊЕ: Према томе, како је нагласио Лепир, тужилаштво у даљем раду наставља истрагу ради расвјетљавања и утврђивања чињеница у вези са наредбом о спровођењу истраге.

„Приликом доношења тужилачке одлуке-наредбе о спровођењу истраге, исказана је потпуна сагласност свих тужилаца укључених у раду на овом предмету. Као руководилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, овом приликом обавјештавам јавност, да смо поступајући тужилац и ја, добили путем е-маила у два наврата пријетеће поруке. То смо доставили Републичком тужилаштву Републике Српске – Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, на провјере и истрагу“, навео је Лепир.

ПРИТИСАК: Нагласио је да је из свих дешавања у јавности видљиво „да тужилаштво ради под великим притиском“.

„У јавности се од стране појединих медија и група појединих грађана, износе неистине у вези са овим догађајем, са циљем да се криминализују државне институције и то првенствено Тужилаштво и МУП РС, те да одређене групације тиме желе да постигну свој политички рејтинг пред изборе“, рекао је Лепир.

Како је додао, као главни тужилац у више наврата примао је на разговор оца Давида Драгичевића и његова два адвоката, јер је уобичајено у пракси да оштећени сарађују са тужилаштвом, као органом кривичног гоњења.

„Међутим, они против нас тужилаца и других радника МУП-а РС, подносе кривичне пријаве и у јавности нас квалификују као саучеснике у убиству, што не можемо да разумијемо и схватимо. Тужилаштво ће и даље наставити рад на овом предмету у складу са својим овлаштењима која се темеље на Закону о тужилаштву РС, Закон о кривичном поступку РС и Кривичном законику РС, с напоменом, да иза ове одлуке – наредбе, стоји Окружно јавно тужилаштво Бањалука и Републичко тужилаштво РС, којима једино одговарамо за свој рад као и Високом судском тужилачком савјету БиХ“, навео је Лепир на крају свог саопштења.

https://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Lepir-David-Dragicevic-nije-otet-zarobljen-i-zlostavljan/486661

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар