Вијести РС и матица

ДС у име „непомућене европске перспективе“ умишља да је историјски институт и суд

ПОВОДОМ КЊИГЕ „ТУЗЛАНСКА КАПИЈА РЕЖИРАНА ТРАГЕДИЈА“ СТАЛА НА СТРАНУ „ИСТОРИЧАРКЕ“ ДУЊЕ МИЈАТОВИЋ

Дуња Мијатовић

  • Демократска странка поводом реакције Министарства одбране Србије на оцјене комесарке Савјета Европе за људска права оптужила Министарство да се ставља на чело колоне која нас је не тако давно већ водила у погрешном правцу
  • Дуња МИЈАТОВИЋ критиковала Министарство одбране Србије због организовања промоције књиге „Тузланска капија режирана трагедија“ у којој се, како је указала, „фалсификују чињенице о злочину“ који се 1995. догодио у БиХ
  • Министарство одбране Србије: „Уместо да трага за истином, Дуња Мијатовић напада Министарство одбране зато што се у Дому Војске расправљало о књизи коју није издало Министарство одбране. Сваки покушај другачијег виђења грађанског рата у БиХ је велики злочин ако долази од Срба. Министарство одбране на то неће пристати и зато је омогућило да аутор књиге и људи који су учествовали у истраживању читавог случаја изнесу свој став

ДЕМОКРАТСКА странка (ДС) осудила је данас разлог, тон, начин и коришћену аргументацију којом је Министарство одбране Србије, како је навела, бранећи неодбрањиво, суштински напало не само комесара Савета Европе за људска права Дуњу Мијатовић, већ историјске чињенице и истине које су непобитне.

„Друштво и држава који се патерналистички односе према ратним злочинима, спонзоришу ревизију историје и славе убијања, деобе и сатирање, су без сутрашњице“, истакли су из ДС.

Додали су да атмосфера у којој се све важно и вриједно релативизује, а слави нехумано и деструктивно, јесте разарајућа.

„У земљи у којој се за културу и образовање издваја срамно мало средстава, плагијаторство устоличава, војни пензионери претварају у бескућнике, војни полигони у рециклажне центре, а само принципи подобности са разрађеним механизмима делују у својој погубности, Министарство одбране се ставља на чело колоне која нас је не тако давно већ водила у погрешном правцу. Од националистичке реторике до демагошких фраза заклања се неспособност и нерад, јалов учинак и разградња система. Све, наводно у име, а због њих“, навели су из ДС.

Истичу да не треба ново читање историје, неправно и неправедно, понајмање да ауторство у томе има „дезертер“ Александар Вулин, грађанима је потребан мир и стабилност и непомућена европска перспектива.

„Не треба и не може Европа да пише нашу историју, али ми морамо својом чашћу и поштењем да будемо део европске“, истакли су из ДС.

Комесарка Савјета Европе за људска права Дуња Мијатовић критиковала је данас Министарство одбране Србије због организовања промоције књиге „Тузланска капија режирана трагедија“ у којој се, како је указала, „фалсификују чињенице о злочину“ који се 1995. догодио у БиХ на шта је реаговало Министарство одбране истичући да се у Србији књиге не забрањују.

„Министарство одбране изражава жаљење јер је уважена комесарка пропустила да се огласи када је ослобођен Насер Орић, доказани убица Срба, баш као што није увидела потребу да осуди и тражи одговорност за изјаву Емира Суљагића директора Меморијалног центра Поточари у Сребреници у којој каже да је ‘Јасеновац четничка измишљотина’ и да су ‘Часни бошњаци из Ханџар дивизије пропустили прилику да реше четнике, зато нам је то остављено у аманет’ „, наводи се на сајту министарства.

Министарство наводи да је „штета што Дуња Мијатовић не тражи да се сазна ко је у Сребреници покушао да убије Александра Вучића или ко је лагао да се на Косову Шиптари трују једнонационалним отровом из Србије“.

„Уместо да трага за истином, Дуња Мијатовић напада Министарство одбране зато што се у Дому Војске расправљало о књизи коју није издало Министарство одбране. Сваки покушај другачијег виђења грађанског рата у БиХ је велики злочин ако долази од Срба. Министарство одбране на то неће пристати и зато је омогућило да аутор књиге и људи који су учествовали у истраживању читавог случаја изнесу свој став“, наводе из министарства.

Медији у БиХ наводе да се у тој књизи оспорава пресуда Суда БиХ којом је Новак Ђукић осуђен на 20 година затвора.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар