Вијести Федерација/БиХ

Дводневна манифестација у Загребу „Културно-вјерска баштина Хрвата БиХ“

ЧОВИЋ: „МОРАМО БИТИ ПОНОСНИ НА СВОЈЕ КОРИЈЕНЕ И КУЛТУРНО БОГАТСТВО У БиХ“

ХРВАТСКИ члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да Хрвати БиХ само кроз заједништво могу да очувају културу, традицију и језик, те да је то управо кључни задатак.

„Морамо бити поносни на своје коријене и не смијемо дозволити да се оскрнави културно богатство хрватскога народа“, рекао је Човић, који је синоћ присуствовао манифестацији под називом „Културно-вјерска баштина Хрвата Босне и Херцеговине“ у Загребу.

Дводневна манифестација је организована с циљем међусобног повезивања у Хрватској и шире, упознавања заједничке традиције, културе и ношње, унапређења културних, образовних, привредно-социјалних и других занимања расељених Хрвата из БиХ, као и пружања подршке Хрватима у БиХ, посебно у јачању и очувању националног, вјерског и културног идентитета, саопштено је из Предсједништва БиХ.

За данас је планиран свечани мимоход током којег ће бити приказане богате народне ношње из свих крајева БиХ, те након тога свечано мисно славље, које ће предводити надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић.

Из Предсједништва БиХ наводе да на овој презентацији богате баштине Хрвата из БиХ, учествују чланови заједница, културно-умјетничких друштава, клубова, удружења и вјерници жупа поријеклом из БиХ са сједиштем у Хрватској.

Покровитељи манифестације су централна државна канцеларија за Хрвате изван Хрватске, град Загреб и његов градоначелник Милан Бандић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар