Vijesti Federacija/BiH

Dvodnevna manifestacija u Zagrebu „Kulturno-vjerska baština Hrvata BiH“

ČOVIĆ: „MORAMO BITI PONOSNI NA SVOJE KORIJENE I KULTURNO BOGATSTVO U BiH“

HRVATSKI član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da Hrvati BiH samo kroz zajedništvo mogu da očuvaju kulturu, tradiciju i jezik, te da je to upravo ključni zadatak.

„Moramo biti ponosni na svoje korijene i ne smijemo dozvoliti da se oskrnavi kulturno bogatstvo hrvatskoga naroda“, rekao je Čović, koji je sinoć prisustvovao manifestaciji pod nazivom „Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine“ u Zagrebu.

Dvodnevna manifestacija je organizovana s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, privredno-socijalnih i drugih zanimanja raseljenih Hrvata iz BiH, kao i pružanja podrške Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Za danas je planiran svečani mimohod tokom kojeg će biti prikazane bogate narodne nošnje iz svih krajeva BiH, te nakon toga svečano misno slavlje, koje će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Iz Predsjedništva BiH navode da na ovoj prezentaciji bogate baštine Hrvata iz BiH, učestvuju članovi zajednica, kulturno-umjetničkih društava, klubova, udruženja i vjernici župa porijeklom iz BiH sa sjedištem u Hrvatskoj.

Pokrovitelji manifestacije su centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Hrvatske, grad Zagreb i njegov gradonačelnik Milan Bandić.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar