Вијести Свијет

Ердоган: Турска је испод Црног мора открила 320 милијарди кубних метара гаса

ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ ЕКСПЛОАТАЦИЈА ТОГ ЛЕЖИШТА ПОЧЕТИ 2023.
  • Турски брод за бушење „Фатих“ посљедњих мјесец дана истраживао је у сектору „Туна-1“ у западном дијелу Црног мора, недалеко од сектора у којем је Румунија нашла резерве гаса. Ердоган увјерен да његова земља улази у „нову еру“

ПРЕДСЈЕДНИК Турске, Реџеп Тајип Ердоган, данас је објавио да су нађене велике резерве природног гаса испод дна Црног мора и да се нада да ће Турска почети да их користи 2023. године.

Неколико дана пошто је обећао добре вијести које ће смањити зависност Турске од енергената увести у „нову еру“, рекао да су откривене резерве од 320 милијарди кубних метара природног гаса.

Тек треба да буде потврђено да ли се то може експлоатисати.

Турски брод за бушење „Фатих“ посљедњих мјесец дана истраживао је у сектору „Туна-1“ у западном дијелу Црног мора, недалеко од сектора у којем је Румунија нашла резерве гаса.

Ердоганова објава је дошла у вријеме напетости с Грчком, савезницом Турске у НАТО-у, због спорног турског трагања за нафтом и гасом у источном дијелу Средоземног мора гдје зато грчка и турска ратна флота маневришу једна око друге.

Турска је због трагања за гасом у подморју у спору и с Републиком Кипар коју не признаје као државу, и у чије је приобаље, упркос кипарској, грчкој и међународној осуди, послала истраживачки брод, такође у пратњи ратне флоте.

Откривање доступних резерви природног гаса могло би да смањи зависност Турске од Ирана, Ирака и Русије и њене економске тешкоће.

Прошле године је увоз енергената Турску коштао 41 милијарду долара.

На вијест о открићу гаса у Црном мору турска лира се незнатно опоравила од пада овог мјесеца на рекордно низак ниво због високе инфлације, растућег буџетског дефицита и притиска Владе да јефтиним кредитима покрене привреду која је била слаба и прије пандемије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар