Вијести Свијет

Главни тужилац Хрватске морао да поднесе оставку јер је откривено да је масон

ПРЕМИЈЕР АНДРЕЈ ПЛЕНКОВИЋ МУ ЗАПРИЈЕТИО СМЕЊИВАЊЕМ АКО СЕ САМ НЕ ПОВУЧЕ
  • Хрватски министар правосуђа, Дражен Бошњаковић, изјавио да је чланство у тајној организацији, што масони јесу, неспојиво с функцијом главног државног тужиоца, јер може да доведе у сумњу његову непристрасност

ГЛАВНИ државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић саопштио је вечерас да подноси оставку пошто је откривено да је масон.  

„Ових дана су се у јавности појавиле инсинуације везане уз моје чланство у масонском удружењу. То чланство у законитом удружењу ни на који начин није утицало на обављање моје дужности, али су те оптужбе до те мјере оптеретиле даље обављање дужности главног државног тужиоца да је оно практички постало немогуће“, написао је Јеленић у саопштењу.

Он је навео да је „у жељи да се ово оптерећење не пренесе на цијело државно тужилаштво, процијенио да је у насталим околностима давање оставке једино морално и одговорно рјешење“.

„Стога сам данас Влади Републике Хрватске упутио захтјев за разрјешење с дужности Главног државног тужиоца“”, навео је Јеленић и истакао да с дужности одлази „мирне и чисте савјести“.

Јеленић је на челу Државног тужилаштва од априла 2018, а масон је, према сопственом признају, постао мјесец дана раније.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је раније данас да очекује да државни тужилац сам поднесе оставку због чланства у масонима, у супротном Влада ће донијети одлуку на седници у четвртак.

И хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић изјавио је да очекује Јеленићеву оставку.

Он је рекао да сматра да је чланство у тајној организацији што масони јесу, неспојиво с функцијом главног државног тужиоца, јер може да доведе у сумњу његову непристрасност.

Јеленић је јутрос за Н1 рекао да не размишља о оставци.

О свему се почело јавно говорити када је загребачка полиција у петак привела троје новинара мало познатог недјељника 7Дневно због сумње да су уцјењивали угледног офтамолога Никицу Габрића тражећи од њега 200.000 куна (око 27.000 евра) које би платио кроз огласе у њиховом листу, да не би објавили фотографије церемоније масонске ложе којој он припада. Он је то одбио и услиједила је објава серије текстова у којој га називају шефом масонске ложе. Један од приведених новинара такође је масон.

Потом је Габрић све пријавио полицији и главном државном тужиоцу, који, како је медијима испричао Габрић, није реаговао како је он очекивао. Недуго је објављено и да је главни државни тужилац масон, што је Јеленић у уторак и признао.

Он је тада рекао да је Никица Габрић покушао да утиче на ток предистраге против троје новинара, што је Габрић потом демантовао рекавши да има снимак разговора и да је Јеленић „тражио услугу“ од њега, а не обрнуто.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар