Вијести РС и матица

Харадинај: Ове године формирамо војску – добила је повјерење чак и Срба са Косова

„СРБИЈА ТРЕБА ДА НАС ПРИЗНА КАО ШТО ЈЕ ПРИЗНАЛА ХРВАТСКУ И БиХ – ТЕК ЋЕ ТО БИТИ КРАЈ РАТА“

КОСОВСКИ шиптарски премијер Рамуш Харадинај тврди да ће косовска војска бити формирана у току ове године и да је војска добила повјерење свих страна, чак и Срба са Косова“.

Ове године ће Косово добити војску. Прошло је доста времена, али то није изгубљено време, током овог периода војска је добила поверење свих страна, чак и Срба са Косова. Има омладине са севера која је у војсци Косова, а тиме показујемо да не правимо националистичку војску“, рекао је Харадинај данас на конференцији за новинаре.

Харадинај тврди да је процес стварања косовске војске у завршној фази и да ће ускоро бити окончан, било то кроз уставне или законске промјене, преноси РТК2.

Говорећи о односу Приштине и Београда, косовски премијер сматра да је међусобно признање једино рјешење.

Са Србијом смо имали рат који је прекинут 9. јуна 1999. године, али званично ће рат бити прекинут када двије стране признају једна другу. Баш као што је признала Хрватску, Босну, Србија би требало да призна и Косово. Ово је у нашем интересу и не треба да се плашимо да заједно сједнемо за преговарачки сто и озваничимо признање“, рекао је Харадинај.

Он каже да ће грађани Косова до краја 2018. године моћи да путују без виза, наводећи да је потреба за слободом кретања све већа и представља баријеру грађанима Косова.

Косово ради на томе да постане члан Уједињених нација, да нас Србија призна и заокружимо процес наше независности. Али пре тога Косово ће постати члан Интерпола, јер нам криминал представља велику опасност. Чланство Косова у Интерполу ће допринијети борби против међународног и домаћег криминала. Очекујемо да постанемо пуноправни члан ове организације у новембру“, рекао је Харадинај.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар