Вијести

Хидролошка ситуација у РС повољнија: Сава, Босна и Уна не расту

ШАЈИЋ: НАЈКРИТИЧНИЈИ ТАЛАС ЈЕ ПРОШАО - НАРЕДНИХ ДАНА ОЧЕКУЕМО МАЊЕ ПАДАВИНА

ХИДРОЛОШКА ситуација у Српској је стабилнија у односу на претходни дан и очекује се додатна стабилизација, изјавио је данас у Бањалуци директор Републичког хидрометеоролошког савеза Томислав Шајић.

„Значајније количине падавина биле су на сјеверозападу Републике Српске што је проузроковало раст водотокова. Ситуација је данас повољнија и очекујемо у наредна 24.00 часа мање падавина, односно количине од 20 до 30 литара по метру квадратном што је повољније стање“, рекао је новинарима Шајић, након састанака Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед најављених обилних падавина.

Он је навео да ријека Сава на подручју Градишке, Српца и Раче благо расте, док Уна стагнира, те да се може очекивати стагнирање ових водотокова.

„Сана је 18 центиметара изнад квоте одбране од поплава и очекујемо стагнацију. Ниво Врбаса је у 12.00 часова био 492 центиметра, а сада је 122, што значи да опада и најкритичнији талас је иза нас. Важно је што је ситуација стабилнија него синоћ“, додао је Шајић.

Он је истакао да је ситуација у Бањалуци сада стабилна и не би требало да измакне контроли, а Хидроелектране на Врбасу прате стање водостаја у Бочцу.

Шајић каже да ниво ријеке Босне код Добоја опада и ситуација је добра.

Директор „Вода Српске“ Мирослав Миловановић рекао је да је хидролошка ситуација боља него претходних дана, да су све црпне станице у функцији и комплетан систем одбране од поплава функционише.

„Екипе су сво вријеме на терену и могу рећи да немамо пропуста и проблема на насипима који су у нашој ингеренцији. Када је ријеч о језеру Дренова – не постоје пропусти и цурења, а са ескпертизом настављамо и не очекујемо проблеме“, каже Миловановић.

Он је напоменуо да су предузете све неопходне мјере што подразумијева и потребну експертизу.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар