Вијести Федерација/БиХ

Инцко: Није вријеме за укидање високог представника, али јесте за промјену Устава БиХ

ТВРДИ ДА И СЈЕДИЊЕНЕ ДРРЖАВЕ И ЊЕМАЧКА СТОЈЕ ИЗА БОНСКИХ ОВЛАШЋЕЊА
  • Када буде позитивна процена политичке ситуације у земљи и пуна имплементација Дејтона, тада ће бити вријеме да се затвори ОХР. Сада не можемо рећи да је вријеме за затварање, посебно поред реторике о отцепљењу

ВИСОКИ представник Валентин Инцко изјавио је да САД нису изгубиле интерес за БиХ, и додао да је америчка администрација тражила да се употребе бонска овлаштења ако буде било потребе.

Говорећи о недавним састанком с Метјуом Палмером у Берлину, Инцко је рекао да „сваки пут када Палмер долази у БиХ, долази како би пружио америчку подршку“.

САД нису изгубиле интерес за БиХ. Поред свих криза у свијету које су много крупније од оне у Босни и Херцеговини, Палмер је нашао вријеме да дође у БиХ и ја сам му захвалан. Рекао је да ће доћи поново за три, четири седмице“, рекао је Инцко.

На питање да ли су разговарали о затварању ОХР и реформи Устава БиХ Инцко је одговорио да још није вријеме за затварање ОХР, али да за реформу Устава БиХ – јесте.

Када буде позитивна процјена политичке ситуације у земљи и пуна имплементација Дејтона, тада ће бити вријеме да се затвори ОХР. Сада не можемо рећи да је вријеме за затварање, посебно поред реторике о отцјепљењу“, тврди високи представник међународне заједнице.

Упитан да ли ће користити бонска овлаштења, Инцко је рекао да је, приликом његовог прошлог боравка у Савјету безбједности УН, америчка администрација ескплицитно рекла да се употребе бонска овлаштења, ако буде потребне, а да су то тражили и Њемци.

Ја сам присталица да су добра домаћа рјешења најбоља, али ако се настави са оваквом ситуацијом дође до промјене расположења међународне заједнице и тражиће се употреба бонских овлаштења, не због нас, него због интереса народа. Искрено да вам кажем, расположење за употребу бонских овлаштења је веће сада него прије пет година, али никаква одлука још није донесена“, рекао је, између осталог, Инцко за телевизију „Н1“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар