Вијести Свијет

Иванов одбија име „Република Северна Македонија“, обратиће се нацији

САМО ДВА МИНУТА РАЗГОВАРАО СА ПРЕМИЈЕРОМ ЗАЕВОМ И ШЕФОМ ДИПЛОМАТИЈЕ ДИМИТРОВОМ

ПРЕДСЈЕДНИК Македоније Ђорђе Иванов након само два минута прекинуо је састанак са премијером Зораном Заевом и министром спољних послова Николом Димитровом, који је требало да га информишу о споразуму договореном са грчким премијером Алексисом Ципрасом о новом имену Македоније.

Кабинет предсједника је саопштио да је Иванов након два минута устао и напустио састанак без жеље да сазна више о садржају тог споразума.

Најављено је да ће се Иванов данас обратити јавности.

„Предсједник Републике Македоније Ђорђе Иванов примио је данас премијера Владе Републике Македоније Зорана Заева и министра спољних послова Републике Македоније Николу Димитрова. Обавјештавамо да је састанак трајао два минута. Предсједник Иванов данас ће се обратити македонском народу и грађанима Републике Македоније “, стоји у краткој изјави предсједничке канцеларије.

Иванов се, иначе, све вријеме противио начину на који је постигнут договор са Грчком. Он, наиме, сматра да ново име Македоније треба да буде у оквиру актуелног Устава те бивше југословенске републике.

Усмено договорени споразум између Ципраса и Заева оцијењен је историјским, а договор су поздравили највиши званични ЕУ и САД.

Договорено је да ново име те бивше југословенске републике буде „Република Сјеверна Македонија“, што је за македонску опозицију и предсједника Иванова неприхватљиво.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар