Vijesti RS i matica

Izborna komisija „Kosova“: Sva dokumenta za identifikaciju birača moraju biti izdata na „Kosovu“

ČLAN CIK STEVAN VESELINOVIĆ NAPUSTIO SJEDNICU: TO JE UPERENO PROTIV SRPSKOG NARODA

Stevan Veselinović

ČLAN Centralne izborne komisije „Kosova“ (CIK) Stevan Veselinović napustio je sjednicu te komisije zbog donošenja odluke da sva dokumenta za identifikaciju birača tokom vanrednih izbora na Kosovu moraju biti izdata na Kosovu.

„Prekršen je član 90.zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu (izvod iz zakona i izbornih pravila)“, naveo je Veselinović u saopštenju.

Veselinović je ukazao da to administrativno uputstvo krši zakon i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

„Tako je bilo na svim prethodnim izborima i sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku, odluku koja je politička i nezakonita i da zabrani korišćenje dozvoljenih dokumenata i da sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu“, istakao je Veselinović i dodao da je od suštinskog značaja da se zakoni i izborna pravila poštuju.

On je rekao da je ta odluka CIK-a „direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike“.

„Naglašavam da je apsolutno protivzakonito da Centralna izborna komisija donosi odluke kojima se krši zakon, koji je pravni akt jače snage, kao i da se u toku izbornog procesa menjaju izborne regulative kojima se najdirektnije onemogućava pravo glasa građanima srpske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar