Вијести Федерација/БиХ

Изетбеговић: Коалиција СДА и ХДЗ подразумијева и на државном и федералном нивоу

СРЕО СЕ СА ЧОВИЋЕМ, АЛИ ЈЕ ЈАСНО ДА ЋЕ СПОРЕЊА И ДАЉЕ БИТИ ОКО ИЗБОРНОГ ЗАКОНА БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Странке демократске акције Бакир Изетбеговић казао је данас након сусрета с лидером ХДЗ-БиХ Драганом Човићем да је СДА доставила Човићу приједлог програма за будуће дјеловање, а да примједби – није било.

„Мислим да се коалиција СДА и ХДЗ подразумијева и на државном и федералном нивоу гдје ове странке чине већину. Ми смо доставили ХДЗ-у приједлог програма и Човић нема неких посебних примједби на то“, рекао је Изетбеговић.

Признао је, потом, да није оптимиста кад је ријеч о формирању Федералне владе.

„Мир, стабилност БиХ, наставак процеса помирења, стабилизација прилика, реформе на ЕУ и НАТО путу, унутрашње интегрирање БиХ, масовна изградња, то су заједнички приоритети и на томе се заснива. Господин Човић инсистира на измјенама у Изборном закону које би ријешио онако како их види ХНС и ХДЗ. Ми смо спремни наставити преговоре, спремни смо подржати оно што је господин Фуле својеверемно предлагао. Вијеће министара ће ићи релативно брзо, а са Федералном владом нисмо оптимисти“, закључио је он.

Човић је казао да је спреман за успоставу власти када се за то створе правни услови.

„Ми смо спремни успоставити власт кад се за то створе сви правни увјети. Око Вијећа министара БиХ је очекивати да у наредним данима имамо мандатара, да видимо ко може направити структуру Вијећа министара. У кантонима то иде, што се тиче средина гдје као странка имамо квалитет у броју заступника у скупштинама, то ћемо потенцирати и радити. Што се тиче федералне владе, видјећемо, што би рекли иншаллах“, казао је Човић.

Додао је прецизирао шта за ХНС и ХДЗ није прихватљиво:

„Нама је неприхватљиво све што није у складу са одлуком Уставног суда. ЦИК је ту одлуку донио, њихова је, за нас је легитимност представљања народа основа свега. То је оно што могу сада рећи. Имамо и ту апелацију госпође Кришто, у сваком случају нисмо задовољни да било ко други то ради осим законодавца“.

(Н1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар