Вијести РС и матица

Јањић: Из Вучићевог наступа је јасно да подјела није искључена, али да му је све теже

ТАЧИ ПОНОВО ТВРДИ ДА НЕЋЕ БИТИ НИ ПОДЈЕЛЕ „КОСОВА“ НИ АУТОНОМИЈЕ ЗА СРБЕ
  • Душан ЈАЊИЋ: У септембру ништа озбиљно неће бити одлучено о косовском питању, иако је тако нешто Вучић најавио.  Тада ће Косово и Србија сазнати да иду на ванредне изборе

ПРЕДСЈЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи је данас изјавио да неће бити подјеле „Косова“ нити аутономије за Србе.

На конференцији за медије, рекао је да је под кориговањем граница подразумијевао само то да се Прешевска долина припоји Косову, али да истовремено не буде подјеле Косова нити аутономије за косовске Србе.

„Ми треба да учинимо максималне напоре да на крају постигнемо завршни мировни споразум. Ја сам опредијељен да постигнемо споразум и након захтјева представника Прешевске долине предложио сам корекцију границе са Србијом, као једине могућности за легитимисање захтјева (Прешевске) долине. То подразумијева „не“ подјели Косова и „не“ аутономији за Србе“, казао је Тачи.

По његовим ријечима, корекција граница подразумијева потпуно припајање Прешева, Бујановца и Медвеђа Косову и то треба да буде транспарентан и миран процес између Србије и Косова.

Поновио је да ће Косово извршити обавезе у односу на споразум о Заједници општина са српском већином „уз поштовање Устава и споразума из Брисела“.

Аналитичар Душан Јањић изјавио је да се из говора предсједника Србије Александра Вучића није могло закључити да је подјела Косова искључена, али да је очигледно предсједнику све теже да о њој говори.

„Да подела није искључена говори што то стално понавља (министар спољних послова Србије) Ивица Дачић и присуство (министра одбране Србије) Александра Вулина у првом реду са новинарима, који је такође заговорник промена граница на Балкану“, казао је Јањић агенцији Бета.

Он је додао и да најава предсједника Косова Хашима Тачија о одржавању референдума о прикључењу Прешевске долине Косову није ништа друго него једна верзија плана о разграничењу и подјели, о коме су расправљали током прошле и почетком ове године Вучић и Тачи.

Вучићев јучерашњи говор сам по себи није одавао утисак сигурности, јер није показао снагу коју уобичајено показује када је убијеђен у нешто, рекао је Јањић.

„Ипак, верујем да ће Вучић преиспитати своју политику и да ће разумети да то у шта га гурају или сећања на ’90-те или његови сарадници попут Дачића и Вулина јесте пут у политичку пропаст Александра Вучића или људска катастрофа Срба са Косова. Наравно и додатних 10-15 година нове изолације Србије“, рекао је Јањић.

Он је оцјенио и да у септембру ништа озбиљно неће бити одлучено о косовском питању, иако је тако нешто Вучић најавио, већ да ће тада Косово и Србија сазнати да иду на ванредне изборе.

Јањић је рекао да предсједници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи вјероватно покушавају да сљедеће изборе добију „удварањем на теми несигурности и стабилности“, јер је у српском случају јасно да се опозиција не сналази, док је за Тачија очигледно да жели да подјели власт са Самоопредјељењем.

„Очигледно је да постоји агенда по којој се понашају Вучић и Тачи и да заиста желе да тај процес заврше кроз једну страшну пресију на јавност најављујући разне референдуме“, рекао је Јањић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар