Вијести РС и матица

Јанковић: Дозволио бих улазак Косова и у УН, али без формалног признања независности

ЛИДЕР ПСГ ЈЕ ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНУ И ПЕРСОНАЛНУ АУТОНОМИЈУ ЗА СРБЕ НА КиМ
  • Залаже се и за посебан режим заштите најзначајнијих вјерских и културно-историјских добара (вид екстериторијалности)

ЛИДЕР Покрета слободних грађана (ПСГ) Саша Јанковић изјавио је да би косовско питање рјешио интеграцијом Косова у међународне организације, што укључује и Уједињене нације, али без формалног признања независности.

Јанковић је казао да би, по његовом мишљењу, рјешење питања Косова обухватило „територијалну и персоналну“ аутономију за Србе на Косову и институционализацију њихових органа самоуправе.

„Решење би обухватало посебан режим заштите најзначајнијих верских и културно-историјских добара (вид екстериторијалности)“, рекао је Јанковић.

Он је објаснио да би се залагао за процесуирање свих злочинаца, и са српске и са албанске стране.

Јанковић је у интервјуу недјељнику „Време“ оцјенио да предсједник Србије Александар Вучић нема концепт рјешења питања Косова, већ са неколико тактичких варијанти покушава да остане на власти.

„Игра ону игру која му се данас чини јачом, али ће је сутра заменити потпуно супротном ако оцени да ће га она сачувати (на власти)“, објаснио је Јанковић.

По његовим ријечима, Вучићу је небитно шта ће се догодити са људима, Косовом, Србијом и регионом, већ једино брине о својој позицији на власти.

За Јанковића је план размјене територија Косова са Албанцима „опасан преседан“ који није трајно и одрживо рјешење.

„Шта сутра са делом Санџака који је у Србији, шта са севером Војводине“, упитао је Јанковић.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар