Вијести Свијет

Кипар због скандала одустао од давања држављанства странцима-инвеститорима

ОДЛУКА ВЛАДЕ УСЛИЈЕДИЛА НАКОН ЕМИТОВАЊА ОНОГА ШТО ЈЕ СКРИВЕНОМ КАМЕРОМ СНИМИЛА АЛ-ЏАЗИРА

Киријакос Коусиос

КИПАР је затворио сопствени  Програм држављанство за инвестирање, саопштио је портпарол кипарске владе Киријакос Коусиос.

На данашњем ванредном састанку кабинета, министри финансија и унутрашњих послова представили су предлог за укидање тог инвестиционог програма. Због његових дефеката и злоупотребa. Одлука ће ступити на снагу 1. новембра 2020. године“, нагласио је Коусиос.

Након завршетка истраге комисије коју је именовао државни правобранилац и објављивања налаза, влада Кишра ће размотрити подстицајну политику за привлачење страних инвестиција преко других механизама.

Одлука је дониjета дан након што је катарски телеканал Ал-Џазира емитовао филм о могућој умиjешаности званичника, укључујући и политичаре, у прекршаје приликом давања држављанства.

Међу политичарима снимљеним скривеном камером су и предсjедник парламента Димитрис Силурис, који је „инвеститору“ са криминалном  прошлошћу обећао уз пуну подршку „на било ком нивоу“, и посланик Христакис Дзиованис, познат на Кипру као Ђовани, који је један од највећих грађевинских бизнисмена у земљи.

Кипар је „златне пасоше“ продавао за инвестирање 2,5 милиона евра…

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар