Вијести Скупштина РС

Клуб Бошњака покренуо процедуру заштите виталног националног интереса

ТВРДИ ДА СУ ИСТИНУ О ЗЛОЧИНУ У СРЕБРЕНИЦИ ВЕЋ УТВРДИЛИ ДОМАЋИ И МЕЂУНАРОДНИ СУДОВИ

КЛУБ Бошњака у Вијећу народа Републике Српске (РС) данас је на сједници у Бањалуци покренуо процедуру заштите виталног националног интереса на скупштинске закључке у вези с Информацијом о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године.

У закључцима, који су усвојени 14. августа на сједници Народне скупштине, уз противљење посланика Коалиције „Домовина“, одбацује се споменути извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године.

Такође, у једном од закључака се тражи од Владе РС да повуче наведени извјештај и стави га ван снаге, што је она и урадила прије два дана, иако се о скупштинским закључцима још нису били изјаснили сви клубови у Вијећу народа РС, нити су они ступили на снагу.

Након што је Клуб Бошњака ставио вето на скупштинске закључке, услиједиће усаглашавање у Вијећу народа, те заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа РС, а уколико не буде договора о њима ће коначну ријеч дати Уставни суд РС.

У скупштинским закључцима, који су усвојени након што је расправу о извјештају Комисије за Сребреницу из 2004. године иницирао предсједник РС Милорад Додик, тражи се и формирање независне међународне комисије, која би, како је наведено, на објективан и непристрасан начин утврдила страдања свих народа на подручју сребреничке регије.

Став бошњачких званичника је да су ови закључци потпуно неприхватљиви, јер су истину о злочину у Сребреници верификовали и домаћи и међународни правосудни органи.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар