Вијести Свијет

Ко послије Иванова: Македонци бирају између америчко-шиптарског и македонског кандидата

У ПРВОМ КРУГУ ПРЕДСЈЕДНИЧКИХ ИЗБОРА ПЕНДАРОВСИ ИМАО ПРЕДНОСТ МАЊУ ОД 5.000 ГЛАСОВА
  • Стево ПЕНДАРОВСКИ рекао да у случају да његова противкандидаткиња Гордана СИЉАНОВСКА ДАВКОВА побиједи може да се очекује да се бивши лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски за двије седмице врати у Македонију и да не смије ни да помисли шта би тада могло да се деси
  • Лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски  наговијестио да би његова странка могла да не призна изборе ако не побиједи Сиљановска, јер би све, како је рекао, што би било различито од њене побједе било или некакав изборни инжењеринг или тежак фалсификат

ГРАЂАНИ Сјеверне Македоније сутра ће у другом кругу предсједничких избора бирати између кандидата владајуће коалиције СДСМ и ДУИ Стеве Пендаровског и македонске опозиције око ВМРО ДПМНЕ Гордане Сиљановске-Давкове.

У првом кругу 21. априла, у којем су учестивала три кандидата, Пендаровски (56) је добио 322.581 глас или 42,81 одсто и за 4.240 гласова побиједио Сиљановску (66), која је добила 318.341 глас или 42,25 процената.

Да би избори били успјешни на биралишта треба да изађе најмање 40 одсто од 1.808.131 уписаног бирача, а политички аналитичари оцјењују да би управо тијесна разлика у првом кругу могла да утиче на већу излазност, али и да постоји опасност јер је бирачки списак нереалан зато што се, према процјенама, око 400.000 људи иселило и они реално нису присутни у земљи.

У случају да не изађе потребан број гласача, избори треба да буду расписани поново, али су из странака власти наговијестили и могућност да се иде на промјену Устава да би се смањио цензус, или да се предсједник бира у парламенту.

Оба предсједничка кандидата, Пендаровски и Сиљановска, други дио кампање су посветили покушајима да придобију око 80.000 гласова Албанаца који су гласали за трећег кандидата Блерима Реку и грађана који нису изашли у првом кругу јер су разочарани резултатима двогодишње владавине коалиције СДСМ и ДУИ.

Пендаровски је ставио акцент на залагање за заједништво свих грађана независно од њихове националности, језика и вјере, а Сиљановска је обећала да ће, ако постане предсједница, сви грађани без обзира етничку, расну и вјерску припадност имати исте шансе.

Пред крај кампање реторика кандидата се заоштрила и Пендаровски је рекао да у случају да његова противкандидаткиња победи може да се очекује да се бивши лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски за двије седмице врати у Македонију и да не смије ни да помисли шта би тада могло да се деси, подсјећајући на криминал и заробљену државу“ у вријеме његове десетогодишње владавине.

Посљедњег дана кампање, лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски је наговијестио да би његова странка могла да не призна изборе ако не побиједи Сиљановска, јер, како је рекао, све остало што би било различито од побједе (кандидата) ВМРО ДПМНЕ биће, или некакав изборни инжењеринг, или тежак фалсификат“.

Сиљановска сматра да влада премијера и лидера СДСМ Зорана Заева није способна да спроведе реформе и да Сјеверну Македонију води ка ЕУ и да је, у случају да побиједи, потребно да се одрже превремени парламентарни избори.

Према Државној изборној комисији, сутрашње изборе у Сјеверној Македонији надгледаће 3.381 македонски посматрач и око 520 страних, а пратиће и извјештавати 60 страних новинара.

Гласа се на 3.480 бирачких мјеста у 80 општина, од којих је 10 у Граду Скопљу, која ће бити отворена од 7.00 до 19.00.

(Бета)

http://fakti.org/globotpor/ko-nasledjuje-ivanova-makedonci-biraju-izmedju-americko-siptarskog-i-makedonskog-kandidata

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар