Vijesti Svijet

Konte podnio ostavku i optužio Salvinija da traži „potpunu vlast“ kao Musolini

MATEO SALVINI TRENUTNO IMA PODRŠKU 34 ODSTO ITALIJANSKIH BIRAČA
  • Mogući ishodi: nova vladajuća koalicija oko Pokreta Pet zvjezdica, nova većina oko Lige Matea Salvinija i – vanredni izbori u oktobru ili novembru

ITALIJANSKI premijer Đuzepe Konte izjavio je danas u Senatu da podnosi ostavku pošto je Liga, predvođena ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, odlučila da uskrati podršku njegovoj vladi.

Konte je tim potezom spriječio glasanje o povjerenju vladi koje se očekivalo danas, 12 dana pošto ga je zatražio Salvini, koji je i zamjenik premijera.

Prije nego što je objavio da podnosi ostavku, Konte je kazao da Salvinijeva odluka „ima velike posljedice po zemlju i njenu ekonomiju“.

U gornjem domu parlamenta Italije, Konte je naveo i da će kasnije tokom dana zvanično obavijestiti predsjednika Italije Serđa Matarelu o odluci da podnese ostavku.

„Ova vlada se završava ovdje“, kazao je Konte.

Konteova ostavka neće automatski dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora.

Matarela može da zatraži od Kontea da pokuša da pronađe alternativnu većinu u parlamentu ili da prihvati njegovu ostavku i pokuša da nađe nekog drugog lidera koji bi mogao da okupi novu vladajuću koaliciju, bez raspisivanja izbora.

Ako formiranje nove koalicije ne bude moguće, Materala može da raspusti parlament, što bi vodilo raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi najranije mogli da budu održani u oktobru.

Salvinijeva Liga traži vanredne izbore, što podržavaju partija Naprijed Italija bivšeg dugogodišnjeg premijera Silvija Berluskonija i krajnje desna stranka Braća Italije.

Dosadašnji koalicioni partner Lige, Pokret pet zvjezdica, navodno pregovara o formiranju nove vlade s opozicionom strankom lijevog centra, Demokratskom partijom. Ako bi ti razgovori bili uspješni, Salvinijeva Liga bila bi uklonjena iz vlade.

Objavljujući ostavku, Konte je rekao i da je Salvini „neodgovoran“ i da je oborio vladajuću koaliciju još 8. avgusta.

„Suština demokratije je da građani glasaju, ali neodgovorno je tražiti od njih da glasaju svake godine. Umjesto krize, Italiji je potrebno hitno donošenje mjera za privredni rast i investicije“, kazao je Konte.

Salvini se vodi ličnim, a čak ne ni partijskim interesima, pošto pokušava da iskoristi sopstvenu popularnost, naveo je Konte. Prema anketama, Salvini ima podršku 34 odsto birača.

On je kritikovao Salvinija i zbog nepoštovanja propisa i institucija i što poziva pristalice na ulicu da ga podrže.

Konte je posebno zamjerio Salviniju što traži „potpunu vlast“, što je 1922. godine tražio i dobio Benito Musolini.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar