Вијести Федерација/БиХ

Кошарац: СДС и ПДП урушавају уставну позицију представника Српске у институцијама БиХ

ОТВАРАЈУ ВРАТА СМАЊЕЊУ БРОЈ СРПСКИХ ГЛАСОВА ЗА ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКА У БиХ И УРУШАВАЊУ ПОЗИЦИЈЕ РС
  • Иза приједлога СДС-а и ПДП-а крије се намјера тих партија, као и њихових шефова из СДА, да дају легитимитет Савјету министара у техничком мандату и да што дуже остану у министарским фотељама

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да би усвајање измјена и допуна Пословника Представничког дома, које су тражили посланици СДС-а и ПДП-а, неповратно урушило уставну позицију представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

„Усвајање овако предложених измјена и допуна Пословника драстично би ослабило позицију српских посланика из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а посебно у сталним комисијама Представничког дома у којима би Срби били у потпуно подређеном положају“, упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Кошарац је нагласио да снажно подржава све закључке које је рано јутрос усвојила Народна скупштина Републике Српске, посебно онај којим се представници Републике Српске у Предсједништву БиХ, оба дома Парламентарне скупштине БиХ и у Савјету министара обавезују да не учествују у доношењу измјена Пословника и других аката на начин да се смањује број предвиђених српских гласова и гласова из Републике Српске за доношење одлука из њихове надлежности.

„Најоштрије осуђујем чињеницу да опозициони посланици у Народној скупштини Републике Српске нису подржали овај и друге закључке, чиме су показали да имају лоше намјере према Републици Српској и њеним институцијама и да неће промијенити катастрофалан политички курс подршке политици Бакира Изетбеговића, чији је циљ рушење Републике Српске“, рекао је Кошарац.

Он каже да је Приједлог измјена и допуна пословника Представничког дома Парламента БиХ, чије су усвајање по хитном поступку затражили посланици СДС-а и ПДП-а, непроводив јер те двије партије, заједно са једним послаником СДА из Републике Српске, немају довољно позиција да би на пословнички дозвољен начин попунили једну трећину позиција из Републике Српске у свим сталним комисијама Представничког дома.

„Имамо шта да кажемо о овом приједлогу, али је, за сада, довољно рећи да на основу овог приједлога неће бити могуће изабрати сталне комисије у Представничком дому“, поручио је Кошарац.

Он сматра да се иза овог приједлога крије намјера СДС-а и ПДП-а, као и њихових шефова из СДА, да дају легитимитет Савјету министара у техничком мандату и да што дуже остану у министарским фотељама.

„СНСД  ће, заједно са нашим коалиционим партнерима, учинити све да спријечи даље негативно и штетно дјеловање СДС-а и ПДП-а по интересе српског народа и Републике Српске“, поручио је Кошарац.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар