Вијести

Ковачевић: Нисам изненађен, створена је атмосфера линча

УДРУЖЕЊЕ БХ НОВИНАРИ ПОСТАВИЛО МУП СРПСКЕ УЛТИМАТУМ И ПРИЈЕТИ БОЈКОТОМ ВЛАСТИ РС

ПРЕТУЧЕНИ новинар БН ТВ Владимир Ковачевић је јутрос рекао да је потресен због напада, али да није изненађен, с обзиром на атмосферу линча која је створена у РС.

„Потресен сам веома, али физички се мало боље осјећам. Имам болове и даље. Најгоре ми је због породице. Остајем у болници“, казао је Ковачевић.

Рекао је да су га напали „професионални батинаши“ с јасном намјером да га што теже повреде.

„Један ми је пришао с леђа, други са бока и кренули су да ме ударају у главу металним шипкама. Нисам имао шансе“, казао је Ковачевић и додао да према његовој процени, нападачи имају око тридесет година и да су високи између 180 до 185 центиметара.

Нагласио је да се поставља питање да ли он као новинар треба илегално да се наоружа да би се одбранио од насилника, али је додао да то неће учинити, премда такав напад „говори све о друштву у којем живимо“.

Ковачевић је новинар БНТВ, оснивач портала „Герила“ и блогер.

Прије напада је на бањалучком Тргу Крајине пратио скуп „Правда за Давида“, који се одржава свако вече од 26. марта, и с којег свако вече има директно укључење у централни Дневник БН ТВ.

Он је рекао да је његово извјештавање са скупова у Бањалуци разлог због којег је претучен.

Удружење БХ новинари: Врхунац продуженог и некажњеног насиља над БНТВ

УПРАВНИ одбор Удружења БХ новинари саопштио је да посебно забрињава чињеница што је Ковачевић нападнут непосредно пошто је извјештавао с грађанских протеста на Тргу Крајине у Бањалуци, као и послије вербалних напада и политичких притисака предсједника Републике Српске Милорада Додика и других званичника владајуће коалиције на новинаре БНТВ.

„Овај напад је врхунац продуженог и некажњеног насиља над БНТВ и другим медијима у БиХ, којем свједочимо од почетка ове године и које хитно мора престати“, наводи се у саопштењу.

Управни одбор БХ новинара је затражио од МУП-а РС хитну и професионалну истрагу напада на Ковачевића, упозоривши да ће, ако у року од пет дана јавност не буде обавјештена о свим околностима напада, укључујући и имена нападача и оних који стоје иза њих, сматрати директно одговорним највише званичнике и институције РС за тај криминални акт, а новинаре из цијеле БиХ позвати на протесте и бојкот свих активности актуелних власти у РС.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар