Vijesti

Krajišnik: Probleme u BiH pravi to što nema bošnjačkog entiteta

PRVA VERZIJA KUTILJEROVOG PLANA PREDVIĐALA TRI NACIONALNE JEDINICE

PROBLEMI u BiH postoje, ne zbog toga što nema hrvatskog entiteta, već zato što ne postoji bošnjački entitet, smatra prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik.

Krajišnik je podsjetio da se delegacija Srpske polovinom februara 1992. godine vratila iz Lisabona, gdje je dogovorena prva verzija Kutiljerovog plana, poznata kao Lisabonski principi, kojom je predviđeno da će BiH biti konstituisana u tri nacionalne jedinice.

„Postigli smo načelni sporazum koji je u suštini bio samo nešto neprecizniji  nego zvanični Kutiljerov plan iz polovine marta te godine. Međutim, kada se naša delegacija vratila iz Lisabona, vidjeli smo da se na muslimanskoj strani stvara atmosfera da taj dogovor bude poništen“, rekao je Krajišnik za „Glas Srpske“.

Prema njegovim riječima, znalo se da je za 29. februar i 1. mart 1992. godine zakazan referendum o nezavisnosti BiH, te da je Skupština srpskog naroda odlučila da usvoji Ustav u kojem je stajalo da „Republika može stupati u zajednice sa državnim tvorevinama drugih konstitutivnih naroda BiH“, što je u skladu sa Lisabonskim principima.

Govoreći o tome da je u članu tri Ustava stajalo da se „Republika nalazi u sastavu savezne države Jugoslavije“, Krajišnik je rekao da je to bilo mudro rješenje jer su, kako je naglasio, Srbi pokazali da neće iz Jugoslavije dok ne bude riješeno pitanje BiH.

„To je značilo i da ne zatvaramo vrata za to da Republika Srpska danas-sutra može da se udruži sa drugim dvjema nacionalnim zajednicama u BiH, što je bilo u skladu sa Lisabonskim principima i Kutiljertovim planom“, naveo je Krajišnik.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar