Vijesti RS i matica

Kurti: Nelegalni premijer Hoti u Vašingtonu pristao na štetu, sramotu i opasnost

TVRDI DA SU HOTI I VUČIĆ NEŠTO POTPISALI „SAMI SA SOBOM“
  • „Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se pogoršavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, pa čak ni riješeni njihovi problemi. Srbija je tražila pristup moru, uzela ga je, tražila finansije, tražila preusmjeravanje željeznice do Merdara, dobila ga je. Tražila mini šengen, dobila ga. Dakle, nigde nije obećano uzajamno priznanje“

LIDER šiptarskog pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti rekao je danas da je „nelegalni premijer Kosova“ Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisao sporazum štetan za Kosovo.

Prema njemu, jučerašnji događaji su pokazali da se predizborna kampanja u SAD nastavlja.

„Sinoć su, u prisustvu predsjednika (SAD Donalda) Trampa, nelegitimni kosovski premijer i autokratski predsjednik Srbije potpisali sporazum sami sa sobom“, napisao je Kurti na Fejsbuku i iznio niz kritika ocijenivši da potpisani dokument ide na štetu Kosova.

On je ocijenio da je moratorijum na pitanje članstva i „propitivanje upotrebe Gazivoda ogroman neuspjeh“ i da su „svi u regionu svjesni da mini šengen pomaže hegemoniji Srbije u ovom dijelu Evrope“.

Prema njegovim riječima, kosovska delegacija je zaboravila i ignorisala zločine i štete tokom rata, dug koji Srbija ima prema Kosovu.

„Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se pogoršavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, pa čak ni riješeni njihovi problemi. Srbija je tražila pristup moru, uzela ga je, tražila finansije, tražila preusmjeravanje željeznice do Merdara, dobila ga je. Tražila mini šengen, dobila ga. Dakle, nigde nije obećano uzajamno priznanje“, smatra on.

Kurti je postavio pitanje „šta je ova delegacija donela na Kosovo u odnosu na Srbiju“ i odgovorio: „Štetu, sramotu i opasnost“.

On je ocijenio da Izraelu treba zahvaliti na priznanju, ali da je priznanje Kosova i Izraela je nešto što je između tih zemalja, uz pomoć Sjedinjenih Država, a da Srbija nema razloga da bude umiješana u kosovske odnose sa Izraelom.

Ne kupujemo priznanje od Izraela ustupajući suverenitet Srbiji“, kazao je Kurti.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar