Вијести

Лепир: Анкетни одбор нема овлашћење да процјењује и оцјењује рад Тужилаштва

„О СМРТИ Д. ДРАГИЧЕВИЋА - ЧИМ ДОБИЈЕМО НАЛАЗ МЕДИЦИНАСКИХ ВЈЕШТАКА ИЗ ЗАГРЕБА“
  • „У досадашњем раду у конкретном предмету, није било пропуста од стране поступајућих тужилаца, а о томе да ли је било пропуста у раду, може искључиво да утврђује Уред дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету БиХ“

АНКЕТНИ одбор Народне скупштине Републике Српске нема овлашћење да процјењује и оцјењује поступке и проведене радње Тужилаштва, рекао је за „Независне“ Желимир Лепир, главни окружни јавни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Замољенн да прокоментарише тврдње Анкетног одбор, који је, између осталог, закључио да „постоје основи сумње да је Бањалучанин Давид Драгичевић (21) убијен“, Лепир је рекао да Окружно јавно тужилаштво Бањалука не може коментарисати закључке Анкетног одбора, јер их још није разматрала нити усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Додао је да тужилаштво поступа и предузима радње и мјере са циљем утврђивања правно релевантних чињеница битних за разјашњење узрока смрти Драгичевића.

„Анкетни одбор Народне скупштине РС нема овлашћење да процјењује и оцјењује поступке и проведене радње Тужилаштва, радње доказивања, а које су провеле овлаштене службене особе под надзором тужиоца, те да одређује правну квалификацију, сходно закону о ВСТС БиХ, Закону о јавним тужилаштвима РС и Закону о кривичном поступку Републике Српске“, рекао је Лепир.

Додао је да је у свом излагању пред народним посланицима у НС РС нагласио да ће се Тужилаштво изјаснити у конкретном предмету, тек када добије налаз медицинског вјештачења од стране тима вјештака из Загреба и о томе као и о досадашњим предузетим мјерама и радњама благовремено обавијестити јавност.

„У досадашњем раду у конкретном предмету, није било пропуста од стране поступајућих тужилаца, а о томе да ли је било пропуста у раду, може искључиво да утврђује Уред дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету БиХ“, закључио је Лепир.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Lepir-Anketni-odbor-nema-ovlascenje-da-ocjenjuje-postupke-Tuzilastva/482274

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар