Вијести

Лепир: Није тачно да је Давид Драгичевић заробљен, претучен, силован и бачен у воду

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БАЊАЛУЧКОГ ОКРУЖНОГ СУДА ОТКРИО НОВЕ ПОДРОБНОСТИ ИЗ ИСТРАГЕ
  • Имамо свједока који је чуо свађу, пресију, галаму, пад у воду је чуо. Није никог препознао односно видио, није излазио, препао се
  • „Послао сам поступајућег тужиоца и мог замјеника да лично однесу у Загреб у Завод за судску медицину документацију… Са директором сам договорио да то ураде за седам дана. Када је прошло седам дана, директор зове, извињава се и каже – сви моји најбољи стручњаци су отишли на конгрес негдје на море, двије седмице неће доћи. Ја сам се ухватио за главу….“
  • Поуздано смо утврдили да дјечак није отет, није заробољен, није везан, није мучен, није злостављан. Нема трагова везивања. Никаквих трагова злостављања, силовања, везивања и на крају – кључни доказ који говори да није отет је тврдња вјештака да су повреде од пада настале непосредно прије утопљења. То елиминише могућност да је дјечак био заробљен и био на неком другом мјесту
  • „Потпуно сигурно смо утврдили и да дјечак није тучен од групе од 15 људи, што дио јавности на улици прича, са летвама и шипкама, а он има лаке тјелесне повреде на предњем дијелу, а ниједне повреде на леђном дијелу нема. Ниједног прелома нема. Ниједан му зуб не фали“
  • „У овом случају имамо само двије могућности, или је задес или је убиство. Задес значи – сам пао, а опозиција прихвата тезу са улице да је убиство било на такав начин да је заробљен, претучен, злостављан, силован и бачен. То је разлика, ми смо дефинисали убиство у наредби о спровођењу истраге како се десило. Свађа – пресија и алтернатива. Да је највероватније бјежао јер се бојао или га је неко гурнуо…“

ЖЕЛИМИР Лепир, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука први пут након покретања истраге у јавности говорио је о случају смрти младог Бањалучанина Давида Драгичевића.

Он је у „АТВ Специјалу“ говорио о свједоку који се појавио и довео до класификовања страдања Давида Драгичевића као убиство.

„Можда је несмотрено то на скупштини презентовано, а ми смо дали саопштење свим медијима гдје то није спомињано. У наредби се морао споменути одређени свједок јер суд тражи да ми презентујемо на основу чега тражимо од њих да стоји основана сумња да би могли добити наредбу. То је можда несмотрено пред скупштином презентирано. То је свједок који је нешто чуо и то повезујемо са другим доказима тако да смо нашли елементе основа сумње да то провјеравамо“, појашњава Лепир.

Ради се о свједоку који је у ноћи убиства Драгичевића чуо свађу, али није видио ко су били актери.

„Тај свједок је само нешто чуо. Свађу, пресију, галаму, пад у воду је чуо. Није никог препознао односно видио, није излазио, препао се и ми смо тек у задње вријеме дошли до тог податка који са неким другим доказима које не могу откривати, даје нам елементе да извучемо закључак о тој основи сумње као најнижем степену вјероватноће да је начин настанка, те смрти односно доспјећа у рјечицу, да је било или бјежање од покојног Драгичевића па је пао у рјечицу или је гурнут од некога јер располажемо информацијама да су ту била три до четири учесника“, каже Лепир за „АТВ“.

Лепир каже да је необично да у току истраге прима толико упита, јер је како каже „истрага је тајна и тужилац не треба откривати детаље који ће угрозити истрагу“.

„Истрага је тајна. Неуобичајно је да ми у истрази имамо упите сваки дан, да откривамо тајне. У току истраге можемо рећи оне ствари које поступајући тужилац процијени да неће угрозити или довести у сумњу или пореметити истрагу. Има ствари које за сада не можемо да откривамо јер сад предузимамо појединачне истражне радње код овога дијела гдје смо дефинисали у изреци наредби о спровођењу истраге а то је догађај на локацији коју сам ја описао, односно поступајући тужилац“, рекао је Лепир.

Он каже да је у тијелу пронађен алкохол и да се прва анализа поклапа са анализом из Загреба.

„Доктор Каран који је извршио обдукцију да ли има алкохола у крви и мокраћи и те количине које је он утврдио поклапају се са Загребом у потпуности, изузев што није нађено присуство дроге. Количина алкохола која је нађена у крви и урину поклапа се са статусом да је дјечак био у средње пијаном стању“, рекао је Лепир.

То што анализа из Загреба није показала присуство дроге у организму Давида Драгичевића, Лепир овако објашњава:

„Каран је урадио и тај дио анализе, међутим, тај апарат, ми смо провјеравали послије, је само прелиминарни и није поуздан, може да да податак да ли случајно има или нема, без количине. И одмах смо видјели да он није вриједан и он је рекао ‘ја сам то покушао’ и због тога смо доставили Загребу који је то урадио. А што се тиче алкохола, он је подударан“, објашњава Лепир.

На питање зашто се толико чекало на налаз из Загреба, Лепир каже да то није до Тужилаштва, те да је разлог „виша сила“.

„Многи приговарају, а не знају о чему се ради. Ја сам послао поступајућег тужиоца и мог замјеника да лично однесу у Загреб у Завод за судску медицину и документацију да уреде и са директором сам договорио да то ураде за седам дана. Када је прошло седам дана, директор зове, извињава се и каже сви моји најбољи стручњаци су отишли на конгрес негдје на море двије седмице неће доћи. Ја сам се ухватио за главу, ништа нисам могао урадити и због тога се то продужило и док је налаз дошао ми смо за два дана све урадили. Нисам ја крив, то је виша сила“, рекао је Лепир који каже да то никад није рекао у јавности али да је ти чињеница и да не бјежи од ње.

Он тврди да Давид није отет, мучен и злостављан и појашњава како је дошло до смрти.

„Ја тврдим, да смо поуздано утврдили, да дјечак није отет, није заробољен, није везан, није мучен, није злостављан. Та тврдња темељи се на исказу вјештака медицинске струке. Нема трагова везивања. Никаквих трагова злостављања, силовања, везивања и на крају кључни доказ који говори да није отет, је тврдња вјештака да су повреде од пада настале непосредно прије утопљења. То елиминише могућност да је дјечак био заробљен и био на неком другом мјесту. Ми смо потпуно сигурно утврдили да дјечак није тучен од групе од 15 људи, што дио јавности на улици прича, са летвама и шипкама, а он има лаке тјелесне повреде на предњем дијелу, а ниједне повреде на леђном дијелу нема. Ниједног прелома нема. Ниједан му зуб не фали“, каже Лепир.

Каже да су провјерили и тврдње да је била масовна туча и да и ту нису пронашли никакве докаже који би потврдили ту тврдњу.

„Ми смо провјеравали тврдње да је била масовна туча између Металске школе и Raiffaisen банке. Ја сам лично ишао код директора банке, изузели смо камере, саслушали неке свједоке који су тврдили да није било ништа, нема пријаве за то. У путањи кретања покојног Драгичевића утврдили смо од једне жене када је то отприлике било. Видјели смо да је послије улазио у једну кафану гдје су га три конобара познавала и ниједне повреде на њему није било, значи прије тога никакве туче није било“, истиче он.

Он је нагласио да је Тужилаштво свој посао радило професионално, те да нема никаквог интереса да нешто крије.

„Каквог ја интереса имам, или моји тужиоци да нешто заташкавамо. То ми не пада на памет. Ми смо професионално и стручно радили“, рекао је Лепир у „АТВ Специјалу“.

На констатацију водитеља да је ово „незапамћен случај у РС“ и питање, зашто је до тога дошло, Лепир је навео да је могуће да је то због предизборне кампање, али и да је грешка била у томе што је конференција за новинаре послије проналаска тијела Давида Драгичевића, без тужиоца, била грешка.

„Знате да је предизборна кампања. Конференција без присуства тужиоца је била грешка коју смо санирали. Уплела се политика и то је грешка… Ми смо све доказе појединачно радили поново“, рекао је између осталог Лепир за „АТВ“.

На питање зашто се чекало толико дуго (од 28. јуна) да се одлука о спровођењу истраге објави, Лепир одговара:

„Ми смо тужилачку одлуку о отварању донијели 28. јуна и одмах смо прослиједили Суду. Трећи дан смо прослиједили и позвали овлаштена лица, одржали састанак и предали им“.

Он је додао да није „калкулисао“ са доношењем одлуке.

„Видите зашто нисам калкулисао. То сама чињеница говори, зато што смо донијели наредбу о спровођењу истраге прије Скупштине о Извјештају Анкетног одбора. И Бореновић и Чавић су дошли на прекиду Скупштине код мене у канцеларију и питали и ја сам им рекао да смо издали Наребу. Да сам хтио калкулисати онда бих чекао одлуку Скупштине о Извјештају Анкетног одбора. То говори да смо коректно и поштено радили“, рекао је Лепир.

Он је рекао да у Тужилаштву нису тражили налазе Анкетног одбора зато што, како истиче, искази пред Анкетним нису компетентни.

„Они су могли да испитају нас и да провјере начин рада, а да се упуштају у истрагу и да траже и предлажу квалификацију, то је мимо свих правила и надлежности, јер они нису стручни за то. Друго, они су испитивали људе из полиције и Тужилаштва које ми знамо и знамо шта су радили, према томе није ни било потребно то. Истина, мени је Бореновић рекао да имају извјештај на 300 страна, ја не знам шта је писао на 300 страница“, рекао је Лепир.

Лепир је рекао да није тачно да се да се квалификација поклопила с оном о којој су говорили у Анкетном одбору.

„То није тачно. У овом случају имамо само двије могућности, или је задес или је убиство. Задес значи – сам пао, а опозиција прихвата тезу са улице да је убиство било на такав начин да је заробљен, претучен, злостављан, силован и бачен. То је разлика, ми смо дефинисали убиство у наредби о спровођењу истраге како се десило. Свађа – пресија и алтернатива. Да је највероватније бјежао јер се бојао или га је неко гурнуо. То је разлика од оне квалификације. Оно је квалификовано као тешко убиство, а ово -убиство и начин извршења“, рекао је Лепир.

(НН, АТВ)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар