Вијести Свијет

Макрон: Трамп би морао да разјасни свој однос према Европској унији

ЊЕГОВОГ БИВШЕГ ПОЛИТИЧКОГ САВЈЕТНИКА БЕНОНА ОПТУЖИО ДА РАДИ НА РАСКРИНКАВАЊУ ЕУ

ФРАНЦУСКИ предсједник Емануел Макрон оцијенио је данас да његов амерички колега Доналд Трамп, који све више критикује Европску унију (ЕУ), треба да „разјасни свој став“ о ЕУ.

„Постоје неколико нејасноћа, посебно о Трамповом ставу о Брегзиту и чињеници да промовише тврд Брегзит“, рекао је Макрон у интервјуу на енглеском за амерички часопис Њујоркер (Нењ Yоркер).

„Мислим да треба да разјасни свој став према Европи“, додао је француски председник.

Макрон је о европским изборима на којима је његова странка Република у покрету добила мање гласова од екстремно десничарког Националног окупљања, рекао да је добро што коалиција екстремне деснице није добила већину у Европском парламенту.

Према његовим ријечима, то је једна од добрих страна европских избора мада сматра да су екстремно десничарске странке имале помоћ из иностранства.

Макрон је рекао да не сматра да је Трамп иза тога већ Стив Бенон, бивши савјетник Бијеле куће за којег је прије неколико недјеља рекао да ради на „раскринкавању Европе“.

Трамп је, са своје стране, протеклог викенда рекао за америчку телевизију Ен Би Си (НБЦ) да не зна шта ће са Европом одговарајући на питање о европским напорима да опстане међународни споразум о иранском нуклеарном програму из којег су САД иступиле.

„Веома смо великодушни према Европи. Бринемо се о њој. Трошимо огроман новац за НАТО, а већ дуго нас користи и кад је у питању трговинска размјена“, рекао је Трамп.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар