Вијести Свијет

Меркел: Надам се да ћемо у Загребу имати напредак са отварањем преговора са Скопљем и Тираном

„САМИТ ЕУ-ЗАПАДНИ БАЛКАН“ ОДРЖАЋЕ СЕ 5. И 6. МАЈА У ГЛАВНОМ ГРАДУ ХРВАТСКЕ
  • Андреј ПЛЕНКОВИЋ: Вјерујем да ћемо доћи до реалне перспективе у односима ЕУ са земљама у региону, како би знале којом динамиком ће се кретати према чланству

ЊЕМАЧКИ канцелар Ангела Меркел и хрватски премијер Андреј Пленковић изразили су наду да ће доћи до напретка у отварању приступних преговора Албаније и Сјеверне Македоније са ЕУ на самиту који у мају организује Хрватска као предсједавајућа ЕУ.

„Самит о западном Балкану, који ће се одржати у Загребу, врло је зачајан због проблема са почетком преговора Сјеверне Македоније и Албаније. Надамо се да ћемо на састанку на врху ЕУ и земаља западног Балкана постићи помаке на том пољу“, рекла је Меркелова након разговора са Пленковићем у Берлину.

Меркелова је истакла да је Хрватска на путу према Шенгену постигла „многе успјехе“.

Пленковић је оцијенио да ће самит, који ће бити одржан 5. и 6. маја у Загребу, дати реалну перспективу у односима ЕУ са земљама у региону, како би знале којом динамиком ће се кретати према чланству.

Истакао је да Хрватска ради на два подручја – на стратегији увођење евра и приступању Шенгену.

Пленковић је нагласио да су билатерални односи изврсни и навео да је у Хрватску прошле године стигло три милиона њемачких туриста који су остварили више од 21 милион ноћења, као и да је прошле године потписани акциони план за јачање односа уродио новим привредним пројектима.

Потврдили су жељу да заједнички раде на рјешавању проблема попут Брегзита и дугорочног буџета ЕУ.

Њемачка ће 1. јула преузети од Хрватске ротирајуће предсједавање ЕУ.

ЕУ је обећала да ће почети преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом, али су Француска, Данска и Холандија то блокирале на европском самиту у октобру.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар