Вијести Свијет

Меркелова у Загребу: Начелно подржавамо европску перспективу земаља западног Балкана

ДОШЛА У ХРВАТСКУ СА ВЕБЕРОМ ДА НА ИЗБОРИМА ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ ПОДРЖЕ ХДЗ
  • Најавила да ће се Хрватска током мандата нове Европске комисије придружити шенгенском простору и еврозони и обећала да ће је Берлин у томе подржавати

ЊЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је да Берлин начелно подржава“ европску перспективу земаља западног Балкана, али да притом треба узети у обзир да критеријуми морају бити испуњени“.

Меркел је овако наступила у Загребу послије сусрета са хрватским премијером Андрејом Пленковичем.

Њемачка предсједава Европском унијом након Хрватске која ту функцију преузима у првом полугодишту идуће године те је као један од својих приоритета одредила јачање европске перспективе југоистока Европе.

Пленковић је у том контексту подсјетио на састанак челника ЕУ и западног Балкана који ће се идуће године одржати у Загребу на тему проширења.

Меркел је рекла и да је извјесно да ће се Хрватска током мандата нове Европске комисије придружити шенгенском простору и еврозони.

Има још тога што треба учинити, али је Хрватска на добром путу, а Њемачка ту жели бити партнер“, казала је она.

Меркел је у Загреб допутовала како би дала подршку пред европске изборе. У Загребу је и кандидат ЕПП-а за челника ЕК Манфред Вебер и касније ће се с њим обратити на предизборном скупу ХДЗ-а који ће се одржати у загребачкој Цибони.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар