Вијести

Мерон одбио Младићев захтјев за покретање поступка против др Паулуса Фалкеа

ГЕНЕРАЛОВА ОДБРАНА УКАЗАЛА ДА МУ ЈЕ ЗДРАВЉЕ ПОГОРШАНО ЈЕР У ПРИТВОРУ НЕМА ПРАВУ ЊЕГУ

Теодор Мерон

МЕХАНИЗАМ за међународне кривичне судове (ММКС) одбио је захтјев одбране бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића да се против медицинског особља у хашкој притворској јединици покрене поступак за непоштивање суда.

Предсједник ММКС-а Теодор Мерон одбио је захтјев Младићеве одбране да се покрене поступак против особа које су задужене за здравствену његу у притворској јединици Уједињених нација у Севенингену.

„С обзиром да поднесци Младићеве одбране којима се изражава незадовољство медицинском његом у притворској јединици не показују да је медицинско особље свјесно и намјерно ометало правду, закључујем да Младићева одбрана није показала да постоји сумња да су криви за непоштивање суда”, стоји у одлуци.

Младићева одбрана тражила је да се покрене поступак против доктора Паулуса Фалкеа, шефа медицинског особља притворске јединице, и другог медицинског особља, наводећи да су они криви за погоршање здравственог стања оптуженог.

Адвокати бившег команданта ВРС-а су више пута тражили одгађање пресуде, кажњавање љекара те пуштање Младића на слободу, инсистирајући на томе да му је здравствено стање погоршано, да не добива адекватну његу у притвору и да му је потребна хоспитализација, јавља БИРН БиХ.

Младић је у притвору у Хагу од краја маја 2011. године, када је ухапшен у Србији.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар