Вијести

Мерон одлучио да се сам повуче из судског вијећа које одлучује о Караџићевој жалби

ОБЈАСНИО ДА ТО ЧИНИ ДА НЕ БИ ДОШЛО ДО ОДУГОВЛАЧЕЊА ПОСТУПКА
  • Тврди да је Караџић „поштовао његову процесну правичност током жалбеног поступка и његову изванредну бригу о његовом здрављу и условима боравка у притворској јединици“, као и да Караџић „не тврди изричито да је он (Мерон) пристрасан против њега“

ПРЕДСЈЕДНИК  судског Механизма – Американац Теодор Мерон – објавио је да се повлачи из жалбеног вијећа које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је први предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен на 40 година затвора.

Караџић је јуче затражио изузеће Мерона због сумње у његову пристрасност, имајући у виду одлуку о изузећу тројице судија због пристрасности у случају генерала Ратка Младића, коју је почетком мјесеца донио судија Механизма Жан Клод Антоанети.

У одлуци коју је данас објавио Механизам у Хагу, Мерон тврди да би у наставку жалбеног процеса против Караџића наставио да поступа непристрасно, али да одлуку о свом повлачењу из жалбеног вијећа доноси јер би прослијеђивање Караџићевог захтјева судији Антоанетију могло да доведе до даљег одуговлачења жалбеног поступка.

То би, како је навео, могло да штети интересима Механизма (наследника Хашког трибунала).

Судија је ипак подсјетио да је Караџић, како га цитира: „поштовао његову процесну правичност током жалбеног поступка и његову изванредну бригу о његовом здрављу и условима боравка у притворској јединици”, као и да Караџић „не тврди изричито да је (Мерон) пристрасан против њега”.

Указао је и на одличан напредак жалбеног поступка у којем је и поред одлагања од 217 дана, жалбено вијеће планирало да изрекне другостепену пресуду до краја године.

„Међутим, да у циљу спречавања одуговлачења поступка по жалби у овом случају, у интересу је правде да се повучем из овог случаја“, навео је судија Мерон.

Караџићева одбрана је у свом захтјеву навела да изузеће Мерона тражи јер „се у великој мјери суочавао са доказима и налазима у вези са спорним чињеницама и питањима која су предмет жалбе и извукао је закључке у којима је потврдио осуђујуће пресуде против подређених Караџићу“.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Жалбени поступак у њеогвом случају ушао је у поодмаклу фазу, па Караџићева одбрана жали што га и сама није раније поднијела, указујући да су се правни основи за то стекли након одлуке судије Жан Клод Антонетија о изузећу тројице судија из Младићевог жалбеног вијећа, такође због пристрасности.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар