Vijesti

Merona će u Apelacionom vijeću u procesu Karadžiću zamijeniti Portugalac Ivo Rosa

U HAŠKI TRIBUNAL NARAVNO NIJE PUŠTEN NI JEDAN SUDIJA KOJI NIJE `AMERIKANAC`

Ivo Rosa

  • Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti na suđenju Ratku Mladiću, na zahtjev odbrane, iz Apelacionog veća „zbog utiska da su pristrasni” izuzeo vodeće sudije Merona, Karmela Ađijusa i Liu Daćuna

AMERIČKOG sudiju Teodora Merona u Apelacionom veću u procesu protiv Radovana Karadžića zamijeniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je međunarodni sud u Hagu.

Tom odlukom Apelacionog veća suda završen je pravni spor sudija Merona i Žana-Kloda Antonetija, drugog sudije po starešinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju.

Apelaciono vijeće dalo je za pravo Meronu, koji je predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala.

Spor je nastao kada se Meron, posle zahtjeva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti, sam povukao iz Apelacionog veća i na svoje mjesto imenovao sudiju Rosu.

Teodor Meron

Sudija Antoneti, kao i Karadžićeva odbrana, smatrali su, međutim, da je na Antonetiju da, poslije Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje svog zamjenika.

Apelaciono vijeće je presudilo da, iako se povukao iz procesa Karadžiću, Meron, kao predsjednik suda, zadržava pravo da imenuje sudije u Apelaciono veće.

Time je Apelaciono vijeće praktično učinilo bespredmetnom odluku kojom je sudija Antoneti, istovremeno, na zahtjev Karadžićeve odbrane, još jednom izuzeo Merona.

I sam Antoneti je, međutim, u toj, praktično nevažećoj odluci, za Meronovog nasljednika imenovao sudiju Rosu.

Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti na suđenju Ratku Mladiću, na zahtjev odbrane, iz Apelacionog veća „zbog utiska da su pristrasni” izuzeo vodeće sudije Merona, Karmela Ađijusa i Liu Daćuna.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar