Вијести

Младић у Хагу: Осудили сте ме на правди Бога јер сам свој народ бранио од NATO

„СЕДАМ ГОДИНА И СЕДАМ ДАНА САМ У ОВОЈ МРТВАЧНИЦИ ЈЕР ЈЕ NATO РАСТУРИО МОЈ НАРОД И ДРЖАВУ“
  • „Лажни судија (Алфонс) Ори донио је мени опскурну доживотну пресуду… Зато што сам бранио свој народ и државу од и његових сатрапа NATO“
  • „Срби нису криви, NATO је злочинац. Браћо и сестре, ви сте жртве. Сви који другачије кажу – лажу. Хиљаде грађана Србије умиру од осиромашеног уранијума“
  • „Од 2008. сам имао више нервних и срчаних удара који нису регистровани. Ја желим да ме лијече у Београду, Москви или Пекингу и тражим да ме овај сатрапски суд пусти, јер овдје за мене нема лијека… Ја за западни закон и суд не хајем“

БИВШИ командант Војске Републике Српске Ратко Младић данас је, пред хашким судом, тврдио да га је тај лажни суд, који не признаје, осудио на доживотни затвор „на правди Бога“ зато „што је свој народ и државу бранио од NATO „.

„Ја сам седам година и седам дана у овој мртвачници од хашког суда, зато што сам се бранио од NATO који је растурио мој народ и државу“, казао је Младић (76) на статусној конференцији у Хагу.

То је било прво Младићево појављивање у хашкој судници од 22. новембра прошле године, када га је Хашки трибунал неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

„Ово је лажни суд и ја га не признајем. Лажни судија (Алфонс) Ори донио је мени опскурну доживотну пресуду… Зато што сам бранио свој народ и државу од NATO и његових сатрапа“, казао је Младић.

Младић је, стојећи, десетак минута говорио енергично и повишеним гласом, док га је судија Теодор Мерон опомињао да то није тема засједања.

„Ја нисам убијао свој народ, већ NATO и његови подрепаши, сецесионисти“, викао је Младић.

Током неповезаног излагања, Младић је судији Мерону рекао да „није крив…што он (Мерон) мора да оправда NATO по сваку цијену, а нема оправдања за оно што раде“.

„Срби нису криви, а NATO је злочинац. Браћо и сестре, ви сте жртве. Сви који другачије кажу – лажу. Хиљаде грађана Србије умиру од осиромашеног уранијума“.

Позван да говори о свом здрављу, Младић је рекао да му „у притвору није добро“ и да му се здравље „нагло погоршало“. „Од 2008. сам имао више нервних и срчаних удара који нису регистровани“.

„Ја желим да ме лијече у Београду, Москви или Пекингу и тражим да ме овај сатрапски суд пусти, јер овде за мене нема лијека… Ја за западни закон и суд не хајем“.

Судија Мерон одговорио је Младићу да је суд његове захтјеве за привремено ослобађање већ одбио.

Младић је казао да је – послије првог „нервног удара“ који је 1996. „некако предеверао“ – „једва преживио“ други удар који га је 2008. „бацио с ногу“, непосредно прије него што је био ухапшен у Србији.

„Сада сам мало боље, али нисам здрав. Половина тијела и мозга ми не ради како треба“, казао је Младић, који је у судници изгледао чило, затегнутог лица и свјеже подшишане косе.

Тврдио је, међутим, да је у притвору „по цио дан у кревету“ и да „једва стоји“.

Младићеви браниоци Бранко Лукић и Дејан Иветић поновили су да код генерала постоји висок ризик од новог можданог или срчаног удара.

Те тврдње је раније више пута као неосноване одбацио Хашки трибунал, али је судија Мерон наложио да поново буду испитане.

Рок за подношење жалби, које су на првостепену пресуду најавиле и одбрана и оптужба, истиче 6. августа.

Бетa

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар