Вијести Свијет

Могерини: Сви са Западног Балкана подржавају „Преспу“ и дијалог Приштине и Београда

У СЈЕДИШТУ ЕУ СЕ ОКУПИЛИ ХАН, ВУЧИЋ, РАМА, ТАЧИ, ЂУКАНОВИЋ, ЗВИЗДИЋ И ЗАЕВ

ВИСОКА представница ЕУ Федерика Могерини саопштила је да су вође Западног Балкана с којима је данас имала неформалан састанак у Бриселу изразили најснажнију подршку споразуму у Преспи и дијалогу Приштине и Београда, саопштено је из ЕУ.

Могерини је нагласила да партнери Западног Балкана сада више него икад треба да раде заједно на унапређењу свог заједничког циља интеграције у ЕУ, учвршћења мира и безбједности и већем улагању у регионалну сарадњу на добробит народа у региону, наводи се у саопштењу.

„У оквиру тога вође Западног Балкана изразили су најснажнију подршку споразуму у Преспи и постизању свеобухватног и правно обавезујућег споразума у контексту дијалога Приштине и Београда“, додаје се у саопштењу.

Они су се такође обавезали да ће даље радити на интеграцији региона у ЕУ у духу добросусједских односа и помирења, и да ће се уздржати од свих акција и саопштења која не воде општем интересу и остварењу стратешких циљева региона.

Сагледавајући значајан напредак остварен у региону 2018. године вође су се сложиле с високом представницом око потребе да се даље гради на основу тог напретка и да наставе свој европски пут и спровођење потребних унутрашњих реформи с циљем постизања напретка на време за Савјет ЕУ у јуну 2019. године, истиче се у саопштењу.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар